Kada smo se svi u prvoj polovici godine odjednom našli u lockdownu, zatvoreni u svoja četiri zida i u scenariju kakav je rijetko tko na planeti mislio da će se dogoditi, ljudima nije preostalo ništa drugo nego posvetiti se stvarima koje mogu raditi samo u svojim kućama. Kuće su tako postale vrtići, škole i poslovni prostori u kojima su djeca pratila nastavu, a odrasli radili (ili pokušavali raditi), ali postale su i npr. teretane te je porasla potražnja za spravama za fitnes i slično.

Igranje videoigara Glavni dobitnici karantene diljem svijeta - Netflix i videoigre

Vrijeme koje su mnogi provodili doma, a neki još provode, najviše se kratilo s mobilnim uređajima u ruci ili gledanjem u računalo i TV. Dok su mnoge kompanije propadale, tijekom tog vremena neke su i profitirale, a to se pogotovo odnosi na tehnološke tvrtke te je uvelike porasla potražnja za njihovim uslugama, od računala pa do softvera poput Zooma. Također, svoj vrhunac tijekom pandemije ostvario je i Amazon, preko kojeg su milijuni ljudi koji nisu mogli izaći iz kuće kupovali, a profitirao je i - Netflix.

Najpoznatiji streaming servis za videosadržaje mnogima je postao omiljena destinacija tijekom lockdowna te su, kako već nisu mogli ići van, od jutra do mraka gledali serije, filmove i dokumentarce s Netflixa. Naravno, porasla je potražnja i za drugim videoservisima, no najviše je profitirao upravo Netflix. Od ožujka, dakle kada su krenula zatvaranja diljem svijeta do danas, vrijednost dionice kompanije porasla je za čak 75 posto.

Netflix (Foto: AFP) Haker osuđen na 5 godina zatvora i 1,4 milijuna dolara kazne za krađu Netflixove serije "Orange is the New Black"

Prema medijskom analitičaru Alexu DeGrooteu koji je razgovarao s novinarima CNBC-a, na budući rast cijena dionica, odnosno pretplatnika Netflixa trebala bi utjecati situacija s pandemijom. Trenutačno u Europi, ali i svijetu ponovno čitamo o uvođenju djelomičnog lockdowna, no jednom kada se države ponovno počnu otvarati, odnosno život se vrati u (novu) normalu i pronađe se cjepivo, to se vjerojatno neće dobro odraziti na dionici Netflixa. To je dionica koju bih izbjegao u tom slučaju, komentirao je DeGroote.

U takvom slučaju, ali i s obzirom na to da je broj pretplatničkih servisa za videostreaming sve veći i konkurencija je sve jača, pitanje je koliko bi se povećavao broj pretplatnika Netflixa, tj. hoće li dio korisnika prekinuti s pretplatama i manje vremena provoditi kući uz ekrane, a više vani, kao i prije pandemije.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju