Projekt KvarnerEkstrem uskoro će slati informacije o ekstremnom vremenu putem mobilne aplikacije

U sklopu projekta KvarnerExtrem uskoro bi trebao proraditi novi sustav mjernih uređaja i mobilne aplikacije, koji će u realnom vremenu slati informacije o tuči i jakoj kiši na području Kvarnera te pridonijeti pravodobnom informiranju kvarnerskih poljoprivrednika.

Hina | 14.01.2023. / 08:08

Grmljavinsko nevrijme
Grmljavinsko nevrijme (Foto: Borna Filic/Pixsell)

Projekt "Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale pojavom ekstremnog vremena – KvarnerExtrem" privodi se kraju, nositelj mu je Hrvatsko meteorološko društvo (HMD), a partner Udruga Eko Kvarner. Projekt, koji je vrijedan 64 tisuće eura, financira se 85 posto iz Europskoga socijalnog fonda, a iz državnog proračuna 15 posto.

Tuča i jaka kiša često iznenada uzrokuju teškoće i štete u poljoprivredi i prometu, a nakon tuče javlja se i opasnost od razvoja raznih bolesti na poljoprivrednim kulturama. Istodobno, dojave o stanju na cestama uglavnom se odnose na glavne prometnice, a za neke sudionike stižu prekasno.

Zato je osmišljen projekt koji bi trebao pridonijeti očuvanju kvalitete poljoprivrednih proizvoda, kontroli i lakšem dokazivanju štete u poljoprivredi te krivnje u prometu kod osiguravajućih društava, većem stupnju pripravnosti sudionika u prometu i interventnih službi, smanjenju nezgoda u prometu, boljoj koordinaciji javnih službi te manjem opterećenju zdravstvenog sustava.

Osim toga, projekt će znanstvenoj zajednici omogućiti dobivanje novih i relevantnih informacija.

Na sedam mjesta postavljeni mjerni instrumenti za registriranje tuče, sugradice i jake kiše

Prema riječima predsjednice HMD-a i voditeljice projekta Vesne Đuričić, lani su na sedam lokacija na Kvarneru - na otocima Krku, Cresu, Rabu, Pagu te u Novom Vinodolskom, postavljeni mjerni instrumenti za registriranje tuče, sugradice i jake kiše.

Podatci s mjernih instrumenata skupljat će se na jednome mjestu na internetu i bit će dostupni korisnicima.

U sklopu projekta razvijena je i mobilna aplikacija za pametne telefone koja će u realnom vremenu informirati poljoprivrednike, tijela lokalne vlasti, sudionike u prometu, medije, interventne službe i zainteresiranu javnost o pojavi tuče i jake kiše na Kvarneru.

Objasnila je kako će korisnik nakon početka tuče ili jake kiše s mjernog uređaja u roku od minute dobiti informaciju o tome te će moći, primjerice, obići svoje nasade, planirati mjere zaštite i spriječiti štetu, ili će, pak, ako je udaljen od nasada, angažirati nekoga da to učini.

Aplikacija će omogućiti dvosmjernu komunikaciju između nositelja projekta i krajnjih korisnika jer će svi koji se žele koristiti aplikacijom i primati podatke s mjernih uređaja moći u bazu podataka dostavljati svoje podatke i svoja zapažanja o vremenu.

Đuričić je najavila da će se 17. siječnja na Krku održati radionica na kojoj će svi korisnici i lokalna zajednica biti upućeni u korištenje aplikacije i slanje podataka.

Istaknula je da se volonteri i potencijalni korisnici sustava - vinari, maslinari, voćari i ostali poljoprivrednici, sudionici u prometu, vlasnici fotonaponskih panela i drugi koji žele prijavljivati svoja opažanja o ekstremnom vremenu, tuči i jakoj kiši te o vjetru i mrazu i dalje mogu javljati i za suradnju.

Na kvarnerskim otocima tuča jedan dan na godinu

Prema podacima iz HMD-a, a na osnovi rada Damjana Jelića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u u Zagrebu, na Kvarneru se tuča u prosjeku javlja jedan dan na godinu na otocima te između jednog i dva i pol dana na priobalnom dijelu. Ubuduće bi tuča mogla biti i češća, što pokazuje analiza trenda. Posebnost Kvarnera jest da je pojava tuče jednako vjerojatna u bilo kojem dijelu godine. Učestalost intenzivne tuče je oko 25 posto, što znači da će na pojedinoj lokaciji svaka četvrta tuča ostaviti znatnije posljedice, a trendovi sugeriraju da je i taj postotak u blagom porastu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti