Projekt Morpheus: Amerikanci razvijaju računalo koje neće biti moguće hakirati?

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan razvijaju sigurnosni sustav koji bi trebao biti ugrađen u sam hardver računala, a koji opisuju kao "Rubikovu kocku koja se konstantno mijenja".

Martina Čizmić | 05.03.2018. / 11:59

Rubikova kocka (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Kibernetičko ratovanje nešto je s čime ćemo se sve češće suočavati u budućnosti, no na borbu protiv kibernetičkih napadača treba se pripremati već sad.

Zemlje članice EU-a već međusobno surađuju na izradi plana kibernetičke obrane i sustavu reagiranja u slučaju takvog napada.

No Amerikanci su krenuli nešto drugačijim putem. Ulažu čak 50 milijuna dolara kako bi poboljšali svoj kibernetičku sigurnost i razvijaju računalo koje neće biti moguće hakirati.

U američkoj agenciji za razvoj novih obrambenih tehnologija DARPA smatraju kako softverski i hardverski propusti, koji su najčešće odgovorni za širenje hakerskih napada i koje kibernetički ratnici najčešće iskorištavaju, ne mogu biti riješeni samo softverom.

Zato znanstvenici sa Sveučilišta Michigan razvijaju sigurnosni sustav koji bi trebao biti ugrađen u sam hardver računala, a koji opisuju kao "Rubikovu kocku koja se konstantno mijenja".

Ideja je stvoriti hardversku komponentu koja bi u pravilnim i nepravilnim razmacima premještala podatke po računalu i uništavala prethodne verzije po nastanku nove. Na taj način ne samo da bi premiještali (i čuvali) dokumente, već i lozinke koje su pohranjene na računalo, ali i eventualne sigurnosne propuste. To bi hakerima uvelike otežalo posao "upada" u samo računalo.

Jer čak i kad bi hakeri u takvom računalu identificirali slabost odnosno "stražnja vrata", ona bi se, zajedno s drugim podacima, uskoro premijestila, što bi hakere vratilo na početak.

Uspiju li Amerikanci razviti Morpheus, njegova bi upotreba riješila pitanje bilo kakvih budućih sigurnosnih propusta u računalnim sustavima jer bi ih učinio neiskoristivima.

Naravno, Morpheus bi ujedno dao svojevrsnu prednost Amerikancima nad ostalim državama, jer bi tada imali sustav kibernetičke obrane koji bi ih štitio od napada. Pod uvjetom da hakeri odnosno kibernetički napadači ne pronađu i njegovu slabost.

Izvor: Sveučilište Michigan

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti