Pronađen dokaz: Koronavirus izravno napada bubrege i može dovesti do njihovog zatajenja

Znanstvenici su u najnovijem istraživanju pronašli izravnu poveznicu između zatajenja bubrega i novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 30.12.2021. / 10:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bolest COVID-19 izravno ulazi u stanice bubrega i može izazvati teška oštećenja, otkriva nova znanstvena studija koja ovu bolest povezuje sa zatajenjem tog organa.

U studiji koju su proveli njemački i nizozemski znanstvenici i koja je objavljena u znanstvenom časopisu Cell Stem Cell, pojašnjeno je što je točno otkriveno.

Slika nije dostupna Nova posljedica COVID-19: Studija otkrila povećan rizik od razvoja bolesti bubrega kod osoba koje su preboljele virus, bez obzira na težinu simptoma

SARS-CoV-2 izravno napada stanice bubrega i povezan je s tubulno-intersticijskom fibrozom bubrega pronađenim u obdukcijskim uzorcima pacijenata. Zatajenje bubrega često je primjećeno tijekom i nakon COVID-19, navodi se u studiji.

Prethodno se nije znalo je li zatajenje bubrega nastalo tijekom ili nakon COVID-19 zapravo povezano s djelovanjem novog koronavirusa.

Fibrozu bubrega karakterizira formiranje oštećenog tkiva u samom organu, koje u konačnici može dovesti do terminalne faze zatajenja bubrega. Nakon zaraze uzorka stanica bubrega s novim koronavirusom, znanstvenici su otkrili da rezultati dokazuju da COVID-19 izravno napada stanice bubrega te proizvodi stanična oštećenja od kojih nastaje fibroza.

Slika nije dostupna Domaće istraživanje otkrilo zanimljive podatke: Ovi bolesnici nisu imali teže oblike COVID-a, a i umirali su manje no što su liječnici očekivali

Rezultati studije možda i objašnjavaju frekventnost oštećenja bubrega kod pacijenata oboljelih ili koji su preboljeli COVID-19 kao i razvoj kronične bubrežne bolesti kod onih koji pate od dugog COVID-a, zaključuju znanstvenici. Probleme s bubrezima znanstvenici su primjetili kod velikog broja pacijenata koji su bili zaraženi novim koronavirusom.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti