Domaće istraživanje otkrilo zanimljive podatke: Ovi bolesnici nisu imali teže oblike COVID-a, a i umirali su manje no što su liječnici očekivali

Pacijenti koji boluju od dijabetesa, imaju visok krvni tlak ili probleme s bubrezima stavljani su u kategoriju kritičnih pacijenata. No, istraživanje je pokazalo kako u slučaju COVID-19 to baš i nije tako.

Hina | 04.10.2021. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživanje HZJZ-a i KBC-a Zagreb pokazalo je da je, za razliku od starijih bolesnika s hipertenzijom i dijabetesom koji su češće imali težu kliničku sliku COVID-19 i veću smrtnost, vrlo mali broj bolesnika na dijalizi razvijao tešku kliničku sliku pa ni smrtnost nije bila visoka.

Slika nije dostupna Nova posljedica COVID-19: Studija otkrila povećan rizik od razvoja bolesti bubrega kod osoba koje su preboljele virus, bez obzira na težinu simptoma

Rezultati su pokazali da bolesnici na dijalizi imaju slabiju efikasnost imunološkog sustava zbog simptoma svoje bubrežne bolesti te stoga nemaju odgovor na cjepivo kao opća populacija, no istodobno je to vjerojatni razlog zašto nisu u velikoj većini razvijali tešku kliničku sliku kada su bili pozitivni na COVID-19, pokazalo je istraživanje "Imunost na COVID-19 virus nakon procjepljivanja u bolesnika u kroničnom programu hemodijalize" koje su vodili Ranko Stevanović i Tatjana Vilibić Čavlek iz HZJZ-a te Vedran Premužić iz KBC-a Zagreb.

Vrlo visoki udio bolesnika na dijalizi imao je asimptomatsku infekciju, do njih 40 posto, što je dodatno otežavalo detekciju pozitivnih, a istodobno i olakšavalo širenje virusa.

Istraživanja na procijepljenim dijaliziranim bolesnicima prikupljena do 1. srpnja ove godine, pokazala su rapidniji pad protutijela na COVID-19 u odnosu na procijepljenu opću populaciju, no istovremeno su protutijela nakon cijepljenja bila prisutna i do sedam mjeseci.

Slika nije dostupna Zagrebačka IT tvrtka razvila aplikaciju koja će revolucionirati transplantaciju bubrega

Točan mehanizam odstupanja serologije nakon cijepljenja u dijaliziranih bolesnika u odnosu na opću populaciju nije poznat, a jedan od mogućih razloga je hipoimuni odgovor dijaliziranih bolesnika na infekciju.

Istraživanje je započeto u ožujku ove godine u organizaciji HZJZ (Službe za mikrobiologiju i Službe za javno zdravstvo) i KBC Zagreb, (Klinike za unutarnje bolesti, Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju) te su uključeni centri za dijalizu KBC Zagreb, KBC Sestre Milosrdnice i KB Dubrava.

Analizirali smo serološke nalaze u ukupno 224 dijalizirana bolesnika iz triju dijaliznih centara od kojih je 180 bilo procijepljeno, 32 bolesnika su preboljela infekciju, a 12 bolesnika bilo je necijepljeno. U kontrolnoj skupini bila su 123 ispitanika od kojih je 110 procijepljeno, 9 ih je preboljelo bolest a 4 ispitanika bilo je necijepljeno, navodi se u istraživanju.

Dron, ilustracija (Foto: Getty Images) Veliki uspjeh: Dronom uspješno dostavili bubreg za transplantaciju

Od 180 cijepljenih dijaliznih bolesnika, 66 (36.6 posto) bolesnika je bilo pozitivno, točnije imalo je zadovoljavajuću razinu protutijela nakon cijepljenja, 36 (20 posto) bolesnika bilo je granično, a čak 78 (43.3 posto) bolesnika bilo je negativno. Ukupan postotak graničnih i negativnih bolesnika je bio 63.3 posto.

Od 110 cijepljenih kontrolnih ispitanika, 66 (60 posto) ispitanika bilo je pozitivno, točnije imalo je zadovoljavajuć titar protutijela nakon cijepljenja, 20 (18 posto) bilo je granično, a samo 24 (22 posto) ispitanika bilo je negativno. Ukupan postotak graničnih i negativnih ispitanika bio je 40 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti