Veliki uspjeh: Dronom uspješno dostavili bubreg za transplantaciju

Korišten je poseban dron s osam rotora i specijalno napravljenom kutijom za transport koja je omogućila održavanje potrebnih uvjeta za transport bubrega.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2019. / 15:14

Dron, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Brojne velike kompanije već testiraju dostavu proizvoda pomoću dronova, a Google (odnosno Googleova kompanija Wing) nedavno je čak dobio dozvolu za testiranje komercijalnog servisa dostave pomoću bespilotnih letjelica, što je veliki korak prema budućnosti u kojoj će nam hranu i druge proizvode na kućni prag ili čak prozor dostavljati upravo dronovi. Dostava pizza, ćevapa ili CD-ova i knjiga jednostavan je način na koji možemo brzo dobiti hranu i druge naručene proizvode, no potencijal zračne dostave mnogo je veći i dronovima se zaista mogu spašavati životi.

Slika nije dostupna Googleov Wing u SAD-u pokreće servis za dostavu dronovima

U nekim dijelovima svijeta poput Gane i Vanuatua bespilotne letjelice koriste se za dostavu lijekova i cjepiva, a nedavno je u SAD-u napravljen "mali, ali značajan korak" prema budućnosti u kojoj će bespilotne letjelice brzo i uspješno dostavljati organe za presađivanje. Sredinom prošlog mjeseca tako je dron koji je poletio iz bolnice u Baltimoreu dostavio bubreg na University of Maryland Medical Center udaljen oko pet kilometara od bolnice. Dostava je prošla brzo i bez problema, nakon čega je transplantacija uspješno obavljena, a 44-godišnja pacijentica odlično se oporavila.

Dron koji je korišten pri transportu imao je osam rotora (kako bi se postigla stabilnost tijekom leta), a korištena je i posebna kutija za transport kako bi se osigurali najbolji mogući uvjeti za organ tijekom kratkog leta koji uključuju povoljnu temperaturu, tlak, smanjenje vibracija i slično.

Dron (Foto: Thinkstock) UPS obavio prvu uspješnu dostavu dronom

Dronovi i dalje imaju ograničenja poput trajanja baterije, odnosno dosega, a uvijek postoji mogućnost (s)udara i padova, zbog čega treba biti vrlo oprezan prilikom dostave ovakvog osjetljivog i za život dragocjenog sadržaja. Srećom, ovaj let prošao je bez problema te u budućnosti, pogotovo s daljnjim napretkom tehnologije, možemo očekivati slične letove i na većim udaljenostima.

Izvor: Technology Review
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti