Brojke su jasne: Necijepljeni imaju višestruko veće šanse da će završiti u bolnici i umrijeti od COVID-19

Istraživanja su pokazala da učinkovitost cjepiva pada otkako je delta varijanta postala dominantna.

Hina | 13.09.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Vjerojatnost da će osobe koje nisu cijepljene završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s COVID-19, deset je puta veća u usporedbi s potpuno cijepljenim pojedincima, a istodobno je vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od COVID-19 jedanaest puta veća u odnosu na cijepljene, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju triju istraživanja.

Njima je utvrđeno i da je vjerojatnost da će se necijepljeni zaraziti koronavirusom pet puta veća u odnosu na cijepljene te je 10 puta manja mogućnost da se cijepljeni razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, također u odnosu na cijepljene osobe, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR).

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili neobične posljedice: Cjepivo protiv COVID-19 dobro za fizičko, ali i psihološko zdravlje

CDC je proučavao slučajeve COVID-19, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država. Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi cjepiva, kazala je dr. Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

I kao što potvrđujemo jednom studijom za drugom - cijepljenje djeluje, dodala je.

No istraživanja, čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim među 600.000 Amerikanaca od 4. travnja do 17. srpnja, pokazala su da učinkovitost cjepiva pada otkako je delta varijanta postala dominantna.

Slika nije dostupna Velika britanska studija pokazala zašto je važno testirati i cijepljene protiv COVID-19

Jedno objašnjenje bi moglo biti postupno slabljenje imuniteta, a drugo da delta na 'dovitljiviji' način uspijeva izbjeći zamke imunosnog sustava. No može se raditi i o kombinaciji dviju pretpostavki.

Rezultati studije su pokazali da je u borbi s delta varijantom od triju cjepiva odobrenih u Americi najuspješnije Modernino. Ono štiti 95 posto, Pfizerovo 80, a cjepivo Johnson&Johnsona 60 posto.

To odgovara rezultatima manje studije klinike Mayo iz kolovoza koja je također pokazala da Modernino cjepivo bolje štiti od delte nego Pfizerovo.

Slika nije dostupna Šef Pfizera otkrio: "Radimo na posebnom cjepivu protiv delta varijante. Gotovo sam siguran da ga nećemo trebati..."

Po procjeni CDC-a, 99 posto novih zaraza u SAD-u sada izaziva delta varijanta koronavirusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti