Problemi na vidiku? Podaci iz SAD-a otkrili koliko je delta-varijanta zapravo opasna

Premda privremeni podatci govore o umjerenom smanjenju djelotvornosti cjepiva za COVID-19 u sprječavanju infekcije, činjenica da se infekcije ipak smanjuju za dvije trećine govori o važnosti i koristi cijepljenja, pišu znanstvenici.

Hina | 25.08.2021. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Djelotvornost Pfizerova i Modernina cjepiva protiv infekcije COVID-19 pala je s 91 na 66 posto otkad delta inačica virusa prevladava u Sjedinjenim Državama, pokazuju podatci koje su u utorak objavile američke javnozdravstvene vlasti.

 

Ovi podatci proizlaze iz istraživanja provedenog na tisućama zaposlenika domova zdravlja i bolnica u šest američkih saveznih država kako bi se djelotvornost cjepiva ispitala u stvarnim uvjetima.

Sudionici su ispitivani svaki tjedan kako bi se otkrile simptomatske i asimptomatske infekcije.

Slika nije dostupna Švicarski znanstvenik i imunolog upozorava: "COVID-22 mogao bi biti gori od svega što smo do sad iskusili"

Gotovo svi cijepljeni zdravstveni djelatnici primili su Pfizerovo ili Modernino cjepivo.

Između prosinca 2020. i travnja 2021. djelotvornost cjepiva u sprječavanju infekcije bila je 91 posto, pokazuju podatci koje su objavili Centri za suzbijanje i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji.

No u tjednima kada je delta soj prevladao, što znači da je bio odgovoran za više od 50 posto slučajeva, djelotvornost se smanjila na 66 posto.

Autori studije upozoravaju ipak da uzrok tom padu nije samo delta inačica, nego i činjenica da djelotvornost cjepiva slabi s vremenom.

Slika nije dostupna Zaraženi delta varijantom imaju 300 puta veće virusno opterećenje

Premda privremeni podatci govore o umjerenom smanjenju djelotvornosti cjepiva za COVID-19 u sprječavanju infekcije, činjenica da se infekcije ipak smanjuju za dvije trećine govori o važnosti i koristi cijepljenja, pišu autori radova.

Podatci objavljeni u utorak ne prave razliku između Modernina i Pfizerova cjepiva.

Na smanjenu djelotvornosti u suzbijanju delta inačice upućuje više studija, premda se točni brojevi u studijama razlikuju.

Slika nije dostupna Izrael tvrdi da treća doza cjepiva usporava širenje delta soja

Drugo istraživanje koje je CDC objavio u utorak a provodilo se na pacijentima u Los Angelesu između početka svibnja i kraja srpnja, pokazuje da su necijepljene osobe imale 29 puta više izgleda za hospitalizaciju od cijepljenih.

Delta se početkom srpnja proširila u SAD-u i trenutačno je odgovorna za više od 98 posto infekcija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti