Švicarski znanstvenik i imunolog upozorava: "COVID-22 mogao bi bit gori od svega što smo do sad iskusili"

Sljedeća je faza pandemije kad beta ili gama postanu zaraznije ili delta razvije nove mutacije. To će biti velik problem u sljedećih godinu dana, upozorava švicarski znanstvenik.

Martina Čizmić | 24.08.2021. / 15:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Otkako je započela pandemija COVID-19, znanstvenici su pomno proučavali kako se virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, mijenja i razvija. Činjenica da se virus mijenja i mutira, ne iznenađuje znanstvenike, jer to je u prirodi virusa. No, sve ih više zabrinjava činjenica da je sa svakom novom mutacijom virus postao sve opasniji.

Švicarski znanstvenik i imunolog indijskih korijena, koji je glavni istraživač u Laboratoriju za sistemsku i sintetičku imunologiju na ETH u Zurichu, Sai Reddy, u razgovoru za švicarski časopis Blick, upozorio je na činjenicu da bi uz brojne mutacije uskoro mogli govoriti o novoj varijanti koju on naziva "COVID-22".

Ističe kako su osobe koje nisu cijepljene, a među njih ubraja i djecu, potencijalni super širitelji bolesti. Naime, istraživanja pokazuju kako je virusno opterećenje prilikom zaraze delta-varijantom puno veće nego kod prethodnih varijanti, pa su i osobe zaražene tom varijantom puno opasnije za sve one koji nisu na neki način stekli imunitet (ili prebolijevanjem ili cijepljenjem). Dodaje kako je upravo činjenica da delta-varijanta ima visoko virusno opterećenje odgovorna za pojavu bolesti i kod cijepljenih pojedinaca.

Jedan od razloga zašto delta može zaraziti cijepljene osobe je veoma visoko virusno opterećenje. Protiv toga se možemo boriti samo visokom razinom antitijela. Upravo to osigurava cjepivo. Posljednji podaci iz Izraela i SAD-a pokazuju da nakon šest mjeseci trenutno dostupna mRNA cjepiva imaju tek 60 postotnu učinkovitost protiv simptomatske infekcije delta-varijantom. No, još uvijek su veoma učinkoviti protiv pojave ozbiljnog oblika bolesti. Dodatna doza trebala bi nas vratit na 90 posto, uvjeren je Reddy koji ističe kako bi se svi trebali cijepiti, pa i djeca čim se za to steknu uvjeti.

Upozorava kako je veoma vjerojatno da će se pojaviti nove varijante virusa zbog kojih se više nećemo moći oslanjati samo na cijepljenje.

Zbog toga moramo biti spremni na nekoliko cijepljenja tijekom sljedećih nekoliko godina, kako se cjepiva budu prilagođavala novim varijantama, istaknuo je Reddy.

Slika nije dostupna Zaraženi delta varijantom imaju 300 puta veće virusno opterećenje

Slika nije dostupna Izrael tvrdi da treća doza cjepiva usporava širenje delta soja

Dodao je kako su znanstvenici već utvrdili da su i beta-varijanta (koja se pojavila u Južnoj Africi) i gama-varijanta (koja dolazi iz Brazila) već razvile mutacije koje izbjegavaju i smanjuju učinkovitost antitijela. Za razliku od njih, delta-varijanta, pojašnjava Reddy, puno je zaraznija, ali za sad nije razvila dodatne mutacije.

No, to ne znači da neće.

To je neizbježno. Sljedeća je faza pandemije kad beta ili gama postanu zaraznije ili delta razvije nove mutacije. To će biti velik problem u sljedećih godinu dana. COVID-22 bi mogao biti gori od svega što smo do sad iskusili, upozorava Reddy.

Rješenje je, smatra, da se takve mutacije što prije otkriju i da proizvođači cjepiva što prije mogu razviti prilagođeno ili specijalizirano cjepivo.

Pojava nove varijante je velik rizik i moramo biti spremni, dodaje Reddy.

Prema njegovim prognozama, sljedećih šest mjeseci bit će veoma teško.

Slika nije dostupna Rusi se požurili: "COVID-19 cjepivo protiv delta-varijante već je u hladnjaku"

Nadolazeća jesen i zima bit će poput prošle godine zbog delta-varijante i činjenice da nemamo dovoljno visoku stopu cijepljenih. Ne možemo kontrolirati varijantu, ali možemo utjecati na stopu procijepljenosti, ističe Reddy.

Na kraju daje ne tako pozitivne prognoze za budućnost.

Virus i naš imunološki sustav veoma su blisko povezani - kao dva plesna partnera - imunološki sustav se pokrene, a virus reagira. Plesat ćemo s virusom još dugo vremena. Vjerojatno godinama, možda i do kraja naših života, zaključuje na kraju Reddy.

Izvor: Blick

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti