Pronađeni opasni sigurnosni propusti u softveru za iPhone i iPad koje hakeri možda već iskorištavaju

Nedugo nakon što su objavili verziju softvera za iPad i iPhone 14.5 koja je trebala donijeti veću sigurnost i privatnost korisnika, Apple je morao objaviti novi update s kojim su popravljeni opasni sigurnosni propusti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2021. / 12:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednja verzija Appleova mobilnog operativnog sustava za iPhone i iPad trebala je korisnici tih uređaja omogućiti još veću dozu privatnosti i sigurnosti i zaštititi njihove podatke od trećih strana koje ih iskorištavaju za prikazivanje ciljanih oglasa. No umjesto još sigurnijeg korištenja Appleovih uređaja, pokazalo se da novi softver dolazi s opasnim sigurnosnim propustima putem kojih bi hakeri mogli pristupiti podacima s telefona, a možda čak i u potpunosti preuzeti kontrolu nad uređajima, upozoravaju na Gizmodu.

Slika nije dostupna iPhone i iPad na udaru hakera? Iz Applea poručuju korisnicima da što prije nadograde softver

Riječ je o tzv. zero-day propustima koji se smatraju najopasnijim jer oni nisu ranije otkriveni pa za njih ne postoje sigurnosni propusti. Dakle, kada hakeri otkriju do tada nepoznate ranjivosti u softveru mogu ih iskorištavati bez znanja proizvođača tog uređaja (u ovom slučaju Applea) i korisnika tih uređaja. Iz Applea su, nakon saznanja o propustu, brzo reagirali te je početkom ovog tjedna objavljena nova nadogradnja za iOS s kojom su popravljeni propusti. Jesu li hakeri prije toga iskoristili propuste i dokopali se informacija s iPhonea ili iPada, nije poznato, no prema objavi iz Applea, vrlo je moguće.

Slika nije dostupna Hakeri dokazali: Moguće je upasti u tuđe računalo pomoću Zooma i Microsoft Teamsa

Apple je svjestan izvještaja da se propust već aktivno iskorištava, objavili su iz kompanije. Oba propusta odnose se na browser engine WebKit, a osim u mobilnim uređajima, isti se propusti odnose i na propust u Macovima, za čiji je operativni sustav također objavljena nadogradnja.

Ako koristite Appleove uređaje, ove bi vam informacije trebale biti dovoljno upozorenje da čim prije nadogradite svoj softver (za iPhone i iPad to je verzija 14.5.1) i zaštitite se od potencijalnih hakerskih napada.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti