Propali "kralj kriptovaluta" uhićen u našem susjedstvu: Putovao je s lažnim papirima i pod lažnim imenom

Procjenjuje se da je odgovoran za propast dviju kriptovaluta i tvrtke, što je uzrokovalo gubitak od 42 milijarde dolara.

Martina Čizmić | 24.03.2023. / 10:19

Kriptovaluta, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Propali "kralj kriptovaluta", kako su nazivali Do Kwona, uhićen je u Crnoj Gori, objavila je policija Južne Koreje. Vijest o njegovom uhićenju prvo je podijelio ministar unutarnjih poslova Crne Gore, Filip Adžić koji je na Twitteru napisao kako je "jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca" uhićen u zračnoj luci u Podgorici.

Adžić je podijelio i kako je dotični (nije ga imenovao) putovao pod lažnim imenom i s lažnim dokumentima te da policija čeka potvrdu njegovog identiteta. Ta je potvrda stigla iz Južne Koreje u petak.

 

 

Podsjetimo, Do Kwon optužen je da je odgovoran za kolaps kriptovaluta terraUSD i Luna, što je uzrokovalo gubitak od 40 milijardi dolara. Američke vlasti podigle su protiv njega optužnicu za prijevaru, navodeći kako je "Kwon i njegova tvrtka Terraform Labs odgovorna za više milijardi dolara tešku prijevaru kriptovalutama".

Kriptovaluta, ilustracija Optužuju ga da je pronevjerio milijarde dolara uloženih u kriptovalute, traži ga Interpol, a on se skriva u našem susjedstvu?

U optužnici se navodi kako je Kwon opetovano uvjeravao ulagače kako je terraUSD stabilna kriptovaluta čija će vrijednost rasti, no ona je pala na gotovo nulu u svibnju 2022. godine. To je pokrenulo val rasprodaje drugih kriptovaluta poput bitcoina, ethereuma i tethera, što je rezultiralo velikim gubicima na tržištu kriptovaluta. Procjenjuje se da su ulagači u terraUSD i s njim povezanu lunu izgubili oko 42 milijarde dolara.

Vlasti Južne Koreje još su u rujnu 2022. izdale nalog za Kwonovim uhićenjem i već se tada nagađalo da se skriva u Srbiji. Naime, Srbija i Južna Koreja nemaju potpisan sporazum o izručenju.

Kwon će se sad morati suočiti s optužbama za prijevaru sigurnosnim papirima, kriptovalutama i za urotu, barem pred američkim sudom. No, pitanje je što sad dalje. Naime, Crna Gora nema potpisane sporazume o izručenju ni sa SAD-om ni sa Južnom Koreom. To bi moglo značiti dugotrajnu pravnu bitku prije prave pravne bitke.

Podsjetimo i da je Kwon cijelo vrijeme tvrdio kako nije napravio ništa loše te da je uložio novac kako bi se tvrtka i kriptovaluta spasile. 

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti