Optužuju ga da je pronevjerio milijarde dolara uloženih u kriptovalute, traži ga Interpol, a on se skriva u našem susjedstvu?

Tko je propali "kralj valuta" zbog kojeg se dižu tužbe diljem svijeta, a koji se, prema posljednjim informacijama skriva u našem susjedstvu?

Martina Čizmić | 12.12.2022. / 16:35

Kriptovaluta, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Za njim je raspisana crvena Interpolova tjeralica, trenutno ga traže Južna Koreja, Singapur i SAD, a nazivaju ga propali "kralj valuta" jer se sumnja da stoji iza gubitka od nevjerojatnih 40 milijardi dolara. I vjerojatno se skriva u Srbiji ili nekoj od susjednih zemalja.

Radi se o 31-godišnjem Južnokoreancu Kwon Do-Hiungu, poznatijem kao Do Kwon, koji je bio suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa, tvrtke koja je pokrenula kriptovalutu Luna i stablecoin TerraUSD (valuta koja svoju stabilnost temelji na vezi s nekom tradicionalnom valutom ili imovinom, u ovom slučaju američkom dolaru, op.a).

Kripto tokeni, ilustracija Poznati investitor objasnio na čemu su bazirane kriptovalute i iznio svoju prognozu za budućnost

Nakon što je pobudili zanimanje na tržištu kriptovaluta, Luna i TerraUSD kolabrirale su u svibnju 2022. godine i u samo tjedan dana izbrisale gotovo 45 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Gubici na većem tržištu kriptovaluta broje se u stotinama milijardi dolara.

Naime, kolaps TerraUSD-a i Lune potaknuo je masovnu rasprodaju kriptovaluta, što je srušilo cijene bitcoina i drugih najvećih kriptovaluta. Sve to dodatno je uzrokovalo i bankrot velikih kriptotvrtki kao što su Celsius i Voyager te hedge fonda Three Arrows Capital, ali i potaknulo vlasti nekoliko zemalja da pobliže istraže što se događa na kriptotržištu.

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) u lipnju 2022. započela je istragu oko Terraform Labsa, kako bi utvrdila je li ta tvrtka prekršila savezne propise o trgovanju vrijednosnicama i investicijskim proizvodima.

Razočarani ulagači u spomenute kriptovalute podigli su tužbe protiv Kwona i njegove tvrtke. Procjenjuje se da je u krahu Lune oštećeno oko 200 tisuća južnokorejskih investitora, a više od 1000 već ih je podiglo tužbe protiv Terraform Labs i Do Kwona. I u SAD-u je podignuta zajednička tužba protiv Do Kwona i Terraform Labsa za obmanjivanje investitora, dok je u Singapuru podignuta tužba kojom investitori traže povrat od 56,9 milijuna dolara.

Tijekom istrage, vlasti Južne Koreje saznale su da bi se Kwon, koji je jedno vrijeme boravio u Dubaiju, mogao skrivati u Srbiji ili nekoj od susjednih zemalja te su, kako javljaju mediji, zatražili međunarodnu pravnu pomoć od Srbije. Istovremeno, za Kwonom je raspisana crvena Interpolova tjeralica jer ga Južna Koreja tereti za prijevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala.

Slika nije dostupna Iz Europske centralne banke tvrde kako bi bitcoin mogao postati nevažan

Gdje se točno Kwon nalazi, nitko sa sigurnošću ne može reći jer mu je Južna Koreja još u listopadu poništila putovnicu. U jednom od intervjua nakon toga Kwon je rekao kako "i tako ne koristi južnokorejsku putovnicu" no nije želio otkriti čiju onda koristi.

 

 

Kwon je od samog početka tvrdio kako optužbe za pronevjeru nisu točne te da je kazneni progon politički motiviran. Na svom profilu na Twitteru objavio je i revizijski izvještaj koji, kako kaže Kwon, potvrđuje da nije došlo ni do kakve pronevjere novca već da je tvrtka vlastita i sredstva ulagača uložila ne bi li održala stabilnost valuta na volatilnom tržištu.

 

 

No, ulagači koji su ostali bez svog novca nisu baš uvjereni u njegovu nevinost i traže da ga se sudski goni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti