Zadnjih godina ima ih sve više, ali istraživanje sad pokazuje da mogu biti prilično opasne

Istraživanje 18 vrsta robotskih kosilica pokazalo je da neki modeli mogu teško ozlijediti ili ubiti ježeve.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2021. / 07:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina u kućanstvima se koristi sve više robota. Vjerojatno najčešće korišteni roboti su oni za usisavanje poput Roombe, dok su vlasnicima kuća s vrtovima zanimljive robotske kosilice. Umjesto da gube vrijeme na košnju, dovoljno je povremeno aktivirati robota koji će taj posao jednako uspješno obaviti umjesto njih.

Slika nije dostupna Korištenjem robotskog psa poslana je pogrešna poruka građanima New Yorka: NYPD brzo odustao od Digidoga

No kako je pokazalo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, robotske kosilice postale su velika prijetnja ježevima. Kako je posljednjih godina populacija ježeva u Europi u značajnom padu, dr. Sophie Lund Rasmussen s Oxforda odlučila je istražiti razloge za to te je, među inim, provela istraživanje o opasnosti robotskih kosilica za ježeve. U istraživanju je korišteno 18 modela robotskih kosilica, a Rasmussen je posebno naglasila kako tijekom testiranja kosilica nisu korišteni živi, već mrtvi ježevi.

Rezultati koje je dobila pokazali su da robotske kosilice zaista mogu teško ozlijediti i ubiti ježeve, no ne svi modeli. Npr. neki modeli mogu samo lagano udariti ježa te ga, nakon što ga prepoznaju kao prepreku, zaobići na sličan način kao i robotski usisavači koji, nakon što udare u prepreku, promjene pravac kretanja. Sigurnim za ježeve pogotovo su se pokazale manje kosilice koje su imale uvučene oštrice. No neki modeli ježeve uopće nisu prepoznali kao prepreke te su prešli preko njih. Da su ti ježevi bili živi, kosilice bi im nanijele teške i po život opasne ozljede. Sophie Lund Rasmussen nada se kako će se u budućnosti uspostaviti sigurnosni standardi pri razvoju robotskih uređaja kako ne bi bili opasni za životinje.

Slika nije dostupna Robotski barmen je hit: Radi 24 sata dnevno, miješa koktele, radi kave, a čak i priča loše šale

Kompanije čije robotske kosilice budu poštovale takve standarde mogle bi dobiti neku vrstu certifikata o sigurnosti, kako bi kupci uređaja znali da su kosilice koje kupuju sigurne za ježeve.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti