Sve je manje vremena: Za manje od tjedan dana stiže DVB-T2, a kako biste znali jeste li spremni, provjerite ima li vaš televizor oznaku

Od idućeg utorka Hrvatska ulazi u potpuno digitalno doba što se tiče emitiranja televizijskog signala, stoga provjerite podržava li vaš prijamnik takozvani DVB-T2 signal. Na vašem bi televizoru ili prijamniku trebala pisati ta oznaka.

Ivan Forjan | 21.10.2020. / 20:59

Galerija

Za manje od tjedan dana na vaše televizore stiže bolja i kvalitetnija slika. Postojeći signal mijenja DVB-T2.

Svi za početak trebaju provjeriti jesu li njihovi televizori kompatibilni sa DVB-T2 i HEVC standardom, a ako nisu, potrebno je kupiti novu prijamničku opremu i to je jedina investicija u ovom slučaju, objašnjava Ana Katalinić Mučalo iz HAKOM-a.

Na televizoru potražite naljepnicu koja označava da je uređaj kompatibilan s novim signalom. Katalinić Mucalo dodaje kako su televizori koji su na tržištu i kupljeni u posljednje tri godine uglavnom kompatibilni s novim sustavom.

Antenski sustavi ne trebaju se dirati, samo prijemnička oprema, dakle ono što vam je spojeno na televizor ili sam televizor, dodaje

Dodatni prijemnik, ako vam je potreban, stoji od sto do dvjesta kuna. Građani nisu zadovoljni, no znaju da moraju. Neki su već kupili svoj priključak prateći razvoj situacije na TV-u, a neki ga već i imaju. Građani nam kažu, nemaju druge. Ili ćemo isključit televizor pa ga nećemo gledati, ili ćemo platiti, rekla je tako naša sugovornica Dragica.

Šest etapa po digitalnim regijama

DVB-T2 stiže za tjedan dana DVB-T2 stiže za tjedan dana - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve počinje 27. listopada u ponoć. Prelazak će se odvijati po digitalnim regijama, a sve će biti izvedeno u šest etapa. Cijela Hrvatska novim signalom bit će obuhvaćena do 12. studenog.

Prema nekim istraživanjima, oko pedeset posto gledatelja gleda isključivo digitalnu televiziju putem zemaljskih antena, a koliki je postotak njih već nabavio prijamnike, ne znamo, zaključio je Andrej Skenderović.

I još jedna važna informacija. Svi vi koji televiziju gledate putem kabelskih priključaka, ne morate mijenjati apsolutno ništa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti