Prva nacionalna konferencija NKS o kibernetičkoj sigurnosti okuplja domaće i strane stručnjake

Prva nacionalna konferencija prilika je za umrežavanje sa stručnjacima iz raznih industrija, ali i učenje od europskih stručnjaka i razmjenu iskustava u odgovaranju na kibernetičke prijetnje.

Martina Čizmić | 17.09.2024. / 12:52

Kibernetička sigurnost, ilustracija (Foto: European Union, 2021)

Kibernetička sigurnost postaje sve važniji aspekt kako javnog, tako i poslovnog i privatnog života. S obzirom na to da je zakonodavna regulativa vezana uz kiberentičku sigurnost sve jača i zahtjevnija, Nacionalno koordinacijsko središte za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti (NKS) organizira prvu nacionalnu konferenciju koja će se održati 18. i 19. rujna 2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Kako ističu organizatori bit će ispunjena inspirativnim diskusijama i inovativnim idejama koje će s okupljenima razmijeniti ključni stručnjaci iz područja kibernetičke sigurnosti iz Hrvatske, ali i europskih zemalja.

Prvi dan konferencije posvećen je donosiocima odluka i vodećim stručnjacima iz različitih sektora koji će tom prigodom raspravljati o novim regulatornim okvirima, strategijama i politikama koje će oblikovati budućnost kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj i šire. Drugi dan konferencije bit će usmjeren na male i srednje poduzetnike te novoosnovana poduzeća i startupe. Osim tema vezanih uz povećanje razine kibernetičke sigurnosti, sudionici konferencije će imati priliku čuti i naučiti sve o mogućnostima financiranja kroz programe Digitalna Europa i Obzor – kako prijaviti projekte, istražiti uspješne primjere poput projekata CroQCI i UnderSec te će imati priliku proći kroz cijeli proces prijave projektnih prijedloga.

Na konferenciji će govoriti i predsjednik Europskog centra kompetencija za kibernetičku sigurnost, Luca Tagliaretti, odgovoran za strateško usmjeravanje i jačanje kapaciteta kibernetičke sigurnosti diljem Europe. Njegovo sudjelovanje pružit će sudionicima uvid u europske trendove i strategije u kibernetičkoj sigurnosti, a raspravit će o budućim izazovima i mogućnostima na ovome području te načinima suradnje i povezivanja Nacionalnih koordinacijskih centara.

O budućim izazovima, ali i prijetnjama u području kibernetičke sigurnosti govorit će Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT koja će sudionicima pružiti pregled trenutnih prijetnji i predviđanja o iskoracima koji bi mogli uslijediti u nadolazećem razdoblju, a govorit će i o ulozi CARNET-a i Nacionalnog CERT-a u provedbi nove regulative koja pokriva područje kibernetičke sigurnosti.

Prva nacionalna konferencija prilika je za umrežavanje sa stručnjacima iz raznih industrija, ali i učenje od europskih stručnjaka i razmjenu iskustava u odgovaranju na kibernetičke prijetnje. Primjere dobre prakse i uspješne inicijative Nacionalnih centara za kibernetičku sigurnost (NCC-ova) predstavit će stručnjaci iz nekoliko europskih NCC-ova: Nadja Andreasen Mangulad iz danskog NCC-a, Ivana Buntić-Ogor iz njemačkog NCC-a, Héctor Laiz Ibáñez iz španjolskog NCC-a, Lauri Tankler iz estonskog NCC-a, Linda Vitkaua iz latvijskog NCC-a te Michal Rekowski iz ECCC-a.

Drugog dana konferencije, predstavnici Radne skupine za kibernetičku sigurnost Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) predstavit će ključne aspekte novog zakonodavnog okvira za kibernetičku sigurnost, s posebnim naglaskom na Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. Kroz pravno-inženjerski pristup, predavanje Martine Dragičević i Andre Galinovića iz HUP-a, na jednostavan će način približiti regulatorni okvir i načine njegove implementacije u pojedine sektore i vrste infrastrukture. Uz detalje o zakonodavnom okviru, bit će prikazani i primjeri najbolje prakse i implementiranih mjera koje će obveznicima pomoći u prilagodbi novim zahtjevima.

Dr. sc. Dražen Lučić, voditelj Odjela za informacijske sigurnosti u HGK govorit će o smjernicama djelovanja gospodarskih subjekata u podizanju razine kibernetičke sigurnosti. Detaljnije će objasniti koji su ključni izazovi, ali i potrebe velikih pružatelja usluga u Republici Hrvatskoj, posebice nakon donošenja novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti i primjene NIS 2 direktive.

Postavlja se i pitanje kako povećati razinu kibernetičke sigurnosti? Na ovoj konferenciji, odgovori će se pokušati dati kroz zanimljivu diskusiju na kojoj će sudionici čuti više o strategijama za unaprjeđenje kibernetičke sigurnosti iz perspektive Vlatke Jajetić iz CARNET-a, Marka Gulana iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Zlatana Morića iz Algebre te Brune Pavića iz Končara.

Od ostalih stručnjaka pridružit će se Marija Portner Marinković iz Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e, Jasminka Matinović iz Hrvatske udruga poslodavaca, Krešimir Šipek iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, prof. dr. sc. Drago Žagar iz Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost, Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Maja Salapić iz Agencije za mobilnost i programe EU, dr. sc. Tomislav Novosel, iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske te dr. sc. Jasmina Obhođaš s Instituta Ruđer Bošković.

Posebnost ove konferencije jest što će 30 sudionika imati priliku proći i kroz cijeli proces prijave projektnih prijedloga, a spomenuta radionica uključuje informacije o pozivu na dostavu projektnih prijedloga, EU Funding & Tenders Portalu te samoj prijavi, uključujući prijavne obrasce, potrebnu dokumentaciju i proračun. Također, provedba projekta bit će prikazana kroz primjer dobre prakse, a sadrži i interaktivne dijelove i zadatke za sudionike kako bi cijeli proces prijave projektnih prijedloga bio što jasniji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti