Prva u nizu tužbi?: Fortnite je poput kokaina i duhana, nikad nije smio biti na tržištu

Zanimljivo, Epic se pokušao osigurati od ovakvih tužbi u uvjetima korištenja Fortnitea, ali Kanađanima to ništa ne znači.

Martina Čizmić | 09.10.2019. / 10:56

Fortnite (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno igraju Fortnite. Među njima su brojna i djeca koja svakodnevno provode i po nekoliko sati igrajući, što se nimalo ne sviđa njihovim roditeljima.

Tako su roditelji dvoje djece iz Kanade odlučili podići tužbu protiv autora i izdavača Fortnitea tvrdeći da izaziva ovisnost poput kokaina i duhana.

Epic je na tržište izbacio igru koja je veoma zarazna i usmjerena prema mladima, stoji u objašnjenju odvjetničke tvrtke Calex Legal, koja želi dobiti odobrenje za podizanje široke zajedničke tužbe protiv Epica. Pozivaju se na ranije tužbe protiv duhanske industrije u kojima ih se optuživalo da nisu korisnike duhanskih proizvoda dovoljno obavijestili o opasnostima koje pušnjenje može predstavljati za njihovo zdravlje.

Calex Legal također ističe kako je i Svjetska zdravstvena organizacija službeno prepoznala "poremećaj zbog igranja videoigara", ali i da je Epic tijekom izrade Fortnite konzultirao psihologe kako bi napravili videoigru koja potiče ovisnost.

Iako se Epic pokušao osigurati od ovakvih tužbi u uvjetima korištenja Fortnitea, kanadska tvrtka sa sjedištem u Quebecu uvjerena je da je takva praksa ništavna zbog Zakona o zaštiti potrošača, u kojem izrijekom stoji da je tvrtka obvezna obavijestiti potrošače o potencijalnim rizicima, kao što je ovisnost.

Također, prijeti im i slična tužba u Kaliforniji, a ako te tužbe budu odobrene, vjeruje se kako će uslijediti i druge diljem svijeta.

Izvor: CBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti