Prvi kineski zrakoplov pete generacije dobio ključnu nadogradnju i krenuo u masovnu proizvodnju: "Sad je napokon kompletan"

Prvi kineski borbeni zrakoplov pete generacije J-20 formalno je krenuo u masovnu proizvodnju, nakon nadogradnji koje su upotpunile njegove borbene sposobnosti.

Branimir Vorša | 14.07.2020. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na ceremonijalnom predstavljanju visokim kineskim vojnim dužnosnicima predstavljena je nova inačica zrakoplova J-20, odnosno J-20B.

Masovna proizvodnja zrakoplova počela je proteklog tjedna, tvrde vojni kineski izvori.

Sad je napokon postao kompletan stealth borbeni zrakoplov te je i njegova okretnost u zraku isto tako ispunila kriterije. Najveća promjena u tom zrakoplovu jest da je dobio vektorske potisnike, dodaje isti izvor.

Vektorski potisnici omogućavaju pilotu da bolje kontrolira zrakoplov tako da usmjerava potisni mlaz motora. Ipak, dio J-20B zrakoplova i dalje će koristiti ruske motore Saturn AL-31 jer Kinezi trebaju napraviti još posla oko motora WS-15 kineske proizvodnje.

Riječ je motorima visokog potiska, no rad na tim motorima trenutačno zaostaje za rasporedom, ali kineski vojni izvori uvjeravaju da rad na tim motorima protječe glatko te da će oni biti u potpunosti spremni za godinu do dvije najviše.

Konačni je cilj staviti motore domaće proizvodnje u borbeni zrakoplov J-20B, dodaje vojni kineski izvor.

Vjeruje se da je Kina do kraja 2019. godine proizvela 50 zrakoplova J-20.

J-20 je zapravo kineski odgovor na američke borbene zrakoplove tipa F-22 Raptor i F-35 Lightning.

Borbene zrakoplove pete generacije ponajviše definira njihova takozvana stealth tehnologija, a tu su i supersonična brzina krstarenja, superiorna okretnost u zraku te visokointegrirana avionika.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti