Prvi korak prema budućnosti kretanja? Znanstvenici uspjeli otkriti tehnologiju zamišljenu u filmu "Povratak u budućnost"

Rezultati pokusa iznenadili su i same znanstvenike, a da njihova tenologija obećava, pokazuje i činjenica da se za nju zainteresirala i NASA.

Martina Čizmić | 15.02.2021. / 11:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania osmislili su i stvorili prototip tehnologije koja omogućava objektima da lebde samo pomoću energije svjetla. Tehnologija na prvi pogled podsjeća na "hoverboards" odnosno skateboardove koji lebde, poput onih iz popularnog filma Povratak u budućnost.

Iako je možda teško zamisliti da svjetlo može pomicati bilo kakav predmet, znanstvenici su dokazali da je to moguće, i to pomoću seta LED lampica koje su stavili u vakuum te koncentrirali njihovu energiju prema dva plastična komadića. Taj lagani komad plastike uspio je lebdjeti iznad tla i kretati se po vakuumskoj komori.

 

 

Rezultati pokusa iznenadili su i same znanstvenike, a da njihova tehnologija obećava, pokazuje i činjenica da se za nju zainteresirala i NASA.

Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju smatraju kako bi njihova tehnologija najbolju primjenu mogla imati u svemiru, što bi NASA-u učinilo prirodnim partnerom. Naime, NASA-u tehnologija lebdenja posebno zanima u kontekstu istraživanja Marsa, na kojem vladaju drugačiji gravitacijski i atmosferski uvjeti nego na Zemlji. No tehnologija lebdenja predmeta mogla bi se koristiti i u brojnim drugim područjima, ne samo za lebdeće skateboarde.

Tako je nedavno u razgovoru za podcast Joe Rogana i Elon Musk izrazio svoju želju da napravi Roadster koji lebdi.

Možda bi mogao lebdjeti otprilike metar iznad zemlje..., rekao je Musk te dodao da bi se automobil koji lebdi mogao kretati veoma brzo, a mogli bi mu se i ugraditi raketni potisnici za dodatnu brzinu.

No trenutačno je lebdeći automobil još daleko od realizacije. Prvo treba osmisliti kako postići da predmeti malo teži od komadića plastike lebde izvan vakuumske komore.

Korak po korak.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti