Prvi na svijetu: Huawei priprema 5G 8K televizor

Huawei bi mogao biti prva kompanija na svijetu koja će predstaviti televizor s podrškom za 5G, a koji će imati i 8K rezoluciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2019. / 11:38

Huawei (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Huawei bilježi veliki porast prodaje pametnih telefona i čini se kako bi se njihove ambiciozne najave o preuzimanju liderske pozicije na globalnom mobilnom tržištu uskoro zaista mogle i ostvariti. No planovi kineske kompanije nisu ograničeni samo na mobilne uređaje i telekomunikacijsku infrastrukturu, a jedan od novih ciljeva jest i TV tržište te, kako možemo pročitati na tehnološkim portalima, Huawei za kraj godine priprema jednu svjetsku ekskluzivu – prvi 5G 8K televizor.

Što se tiče rezolucije, do sada je prodano manje od 20 tisuća 8K televizora na svijetu, no njihova prodaja s vremenom bi se trebala višestruko povećati – u planu je prijenos Olimpijskih igara u Japanu sljedeće godine u 8K rezoluciji, a i nova generacija PlayStationa također će imati podršku za ovu rezoluciju. Kompanije poput Samsunga već prodaju 8K televizore, no još nema TV-a s podrškom za 5G te na Venture Beatu kažu kako bi upravo Huaweijev model mogao biti prvi svjetski televizor sa superbrzom mobilnom mrežom nove generacije.

PlayStation (Foto: AFP) Napokon službene informacije o PlayStationu 5: Ovo su najveći noviteti!

Velike brzine trebale bi omogućiti streaming i preuzimanje programa u visokoj rezoluciji, uključujući i videozapise snimane u 360 stupnjeva i u virtualnoj stvarnosti. Također, Huaweijev TV mogao bi se koristiti i kao ruter za druge uređaje poput telefona, tableta i naočala za VR putem kojih će korisnici moći uživati u VR sadržaju.

Osim televizora (pretpostavlja se da se Huawei neće zaustaviti samo na jednom modelu), kineska kompanija krenut će i u osvajanje još jednog tržišta – osobnih računala. Tijekom sljedeće tri godine namjeravaju se probiti među top 5 proizvođača PC-ja u svijetu te sa svojim premium modelima prijenosnih i stolnih računala izazvati Apple i druge kompanije. Za razliku od konkurentskih kompanija, Huawei proizvodi vlastite 5G čipove koje bi mogli integrirati u svoja računala, što bi mogla biti njihova velika prednost u odnosu na ostale proizvođače na tržištu top-modela računala.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti