Prvi put nakon 35 godina prodano je više gramofonskih ploča u odnosu na CD-e

Dio audiofila preferira uživanje u glazbi na old school način, putem gramofonskih ploča.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2023. / 11:45

Gramofonska ploča (Foto: Getty Images)

Gramofonske ploče posljednjih su godina sve popularnije među ljubiteljima glazbe. Iako digitalna glazba, pogotovo streaming servisi s jednim dodirom prsta po ekranu ili klikom miša omogućuju pristup gotovo svim pjesmama na svijetu, dijelu istinskih ljubitelja glazbe i dalje veći užitak predstavlja postavljanje gramofonske igle na ploču i uživanje u old school zvuku kakav je bio popularan prije više desetljeća.

Slika nije dostupna Neočekivani podaci: Nakon dva desetljeća ponovno je povećana prodaja CD-a

Kolika je popularnost gramofonskih ploča najbolje pokazuju podaci američkog udruženja izdavačke industrije (RIAA) za prošlu godinu. Naime, u 2022. prodaja ploča prvi put nakon 1987. godine premašila je prodaju CD-a. Riječ je, treba naglasiti, o podacima za američko tržište, a prošle godine prodano je oko 41 milijun ploča u odnosu na 33 milijuna CD-a. Godinu je, dakle, obilježio nastavak pada potražnje za CD-ima od 18 posto i veliko povećanje potražnje za gramofonskim pločama.

Također, ta je razlika još veća kada su u pitanju prihodi na ovom tržištu jer su ploče skuplje od diskova. Audiofili su tako prošle godine potrošili 1,2 milijarde dolara na ploče, dok su prihodi od prodaje CD-a iznosili nešto više od 480 milijuna dolara. Dakle, prodajom ploča ostvareno je više od 70 posto prihoda fizičkih glazbenih formata, objavili su na Tech Spotu.

Iako su ploče sve popularnije, njihov je udio na ukupnom glazbenom tržištu i dalje prilično mali, a dominiraju, naravno, digitalni mediji. Ovakav oblik distribucije glazbe prošle je godine u SAD-u zauzeo više od 92 posto tržišta, uz prihode od skoro 16 milijardi dolara. Prošle je godine zabilježen rast pretplatničkih streaming servisa od osam posto, čime su ostvareni prihodi veći od 10 milijardi dolara, dok su streaming servisi financirani oglašavanjem i YouTube glazbenoj industriji ostvarili prihode od 1,8 milijardi dolara.

Gramofonska ploča Najveća zarada glazbene industrije dolazi od streaminga, a sve su popularnije – i gramofonske ploče

Udio digitalne glazbe koji je u konstantnom minusu jest onaj koji se odnosi na kupovinu pjesama i albuma (dakle, njihovo preuzimanje na svoje uređaje, ali ne putem streaming servisa). Udio downloadane glazbe pao je za dvadeset posto u odnosu na godinu ranije (84 posto u odnosu na vrhunac 2012.) te su prihodi od ovakvog oblika distribucije sada manji od 500 milijuna dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti