Prvi telefoni koji mogu koristiti gigabitni LTE stižu početkom 2017.

Najbrži internet na svijetu...

Monika Nožić Monika Nožinić | 19.10.2016. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gigabitna LTE bežična tehnologija koja može podržati teoretske brzine od 1Gbps, bliže je nego što mislite. Qualcomm je zajedno s kompanijama Netgear, Ericsson i australijskim operaterom Telstra, najavio prvi proizvod koji podržava gigabit LTE, a to je mobilni hotspot.

Kako bi postigao ovu visoku brzinu hotspot koristi različite tehnologije, radi na postojećim mrežama operatera Telstra i bit će objavljen prije kraja godine. Osim toga, Qualcomm je najavio da će sljedeća generacija Snapdragon 800 serije procesora za telefone uključivati X16 modem koji podržava gigabitne LTE brzine.

Iz Qualcomm poručuju da će telefoni s novim čipom, koji još uvijek nema naziv, ali je poznato da dolazi kao nasljednik Snapdragona 821, biti objavljeni u prvoj polovici sljedeće godine. X16 modem predstavlja značajno povećanje brzine u odnosu na maksimalnih 600Mpbs, koliko podržava trenutni X12 modem, a Qualcomm očekuje da će operateri na svakom tržištu pokrenuti gigabit LTE servise.

I dok gigabitne bežične brzine zvuče gotovo nevjerojatno, ipak ih nećemo vidjeti prilikom korištenja u stvarnim uvjetima. Sherif Hanna iz Qualcomma kaže da je u njihovom testu prosječna postignuta brzina bila 112 do 307Mbps, dok je maksimalno ostvareno 533Mbps, što je značajno brže od onoga što korisnici danas mogu imati na svojim telefonima.

Izvor: TheVerge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti