Put bez povratka: Autonomni automobili uništit će američko gospodarstvo!

Priča se, za sada, odnosi samo na Sjedinjene Američke Države, iako ne treba sumnjati da će se s vremenom disperzirati i na ostatak svijeta, ovisno o (ne)razvijenosti gospodarstva, ali scenarij nije nimalo optimističan.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.05.2015. / 08:29

Put bez povratka: Autonomni automobili uništit će američko gospodarstvo!

Priča se, za sada, odnosi samo na Sjedinjene Američke Države, iako ne treba sumnjati da će se s vremenom disperzirati i na ostatak svijeta, ovisno o (ne)razvijenosti gospodarstva, ali scenarij nije nimalo optimističan. 

Zapravo, ovo je samo još jedna u nizu epizoda u serijalu "kako tehnologija uništava gospodarstvo", zapravo sve ide u smjeru koji su najveći svjetski umovi nekoliko puta predvidjeli - ako ne povučemo ručnu kočnicu ne piše nam se dobro. Ovog puta u fokusu su autonomni automobili, odnosno automobili koji će samostalno, bez potrebe za intervencijom vozača, "broditi" cestama SAD-a. Sve je više kompanija, poput Tesla Motorsa, Googlea, Cadillaca, ali i ostalih najavilo kako će ekspresno razvijati automone automobile, što na prvi pogled izgleda poprilično primamljivo. Jer, ugodno je, barem nekima, putovati bez da morate razmišljati o prometu, gužvama, kako stići do destinacije, dovoljno je sjesti u "samovozeći" automobil koji će sve ostalo odraditi potpuno sam. Prema procjenama tržišnih analitičara do 2025. će na cestama u SAD-u autonomni automobili biti sasvim normalna pojava, dok će do 2030. takvih vozila biti više nego automobila, autobusa, kamiona i svih ostalih "prometala" u "klasičnoj" izvedbi, kakvu danas poznajemo. Koliko je takva najava zanimljiva prosječnom Amerikancu, otkriva jedna od anketa u kojoj je čak 60% ispitanika odgovorilo kako će se, ako budu u mogućnosti, vrlo rado voziti u automobilima bez vozača, umjesto u klasičnim automobilima.

Kako su nas učili da svaka medalja ima dvije strane, tako je "zgodno" pogledati i što donosi druga strana kada su u pitanju automobili bez vozača. Prema najavama, koje nisu subjektivne, nego temeljene na činjenicama i brojkama, penetracija autonomnih automobila mogla bi imati doslovce katastrofalne posljedice na američko gospodarstvo. Naime, pomoćne djelatnosti, vezane uz automobilsku industriju, na godišnjoj razini vrijede ogromnih 198 milijardi američkih dolara, uz dodatnih 300 milijardi vezanih uz tehničku podršku za vozila. Na zavodu za statistiku SAD-a mogu se pronaći podaci o čak 6 milijuna profesionalnih vozača, odnosno 915 tisuća ljudi zaposlenih u proizvodnji motornih vozila i dijelova. Većina će takvih mjesta, predviđaju analitičari, jednostavno nestati, pritom neće biti jedina, stoga najave nisu nimalo optimistične kada je u pitanju refleksija autonomnih automobila na američko gospodarstvo. Postoji, naravno, još posljedica, jer će primjerice osiguravajuće kuće izgubiti dobar dio "kolača" vezan uz promet, no to i ne treba gledati tako crno, jer bi se autnomnim vozilila trebale smanjiti nesreće, prema nekim procjenama spasit će se gotovo 30 tisuća života, odnosno spriječiti 2 milijuna i 120 tisuća ozljeda na godišnjoj razini. 

Uglavnom, razvoj situacije nudi oprečne slike, s jedne strane je dobro znati da će se povećati sigurnost prometa, ali s druge strane nužna je posljedica razvoja tehbologije gubitak radnih mjesta i povećanje nezaposlenosti, o čemu se konstantno razglaba, ali nitko nije pronašao zadovoljavajuće rješenje. Vrlo vjerojatno takvo i ne postoji, no prije ili kasnije trebat će odvagnuti što je važnije i bolje za nas. Istina, ponavljamo, ova "sekvenca" se odnosi isključivo na američko gospodarstvo, ali jasno je da će slika otprilike biti ista i kada se bude analiziralo bilo koje drugo... 

Izvor Quartz, foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti