Putanja asteroida koji je uništio dinosaure stvorila je "savršenu oluju"

Znanstvenici koji su proučavali krater i radili računalne simulacije kažu da se asteroid zabio u Zemlju pod kutom od 60 stupnjeva, što je pogoršalo utjecaj na klimu.

Hina | 29.05.2020. / 08:21

Asteroid (Foto: Getty images)

Sve je jasnije zašto je asteroid koji je pogodio Zemlju prije 66 milijuna godina bio tako katastrofalan. Svemirsko tijelo koje je izbrisalo 75 posto svih vrsta, uključujući dinosaure, pogodilo je najgore moguće područje na planetu i, prema novim istraživanjima, pod najsmrtonosnijim kutom, prenosi u četvrtak BBC.

Znanstvenici koji su proučavali krater i radili računalne simulacije kažu da se asteroid zabio u Zemlju pod kutom od 60 stupnjeva, što je pogoršalo utjecaj na klimu.

Poznato je da su stijene na mjestu udara u današnjem Meksičkom zaljevu sadržavale goleme količine sumpora . Kada je taj materijal izbačen visoko u atmosferu i pomiješao se s vodenom parom, došlo je do "globalne zime".

Kut udara pridonio je tome da kriza bude intenzivna i dugotrajna.

Udar pod kutom od 45 do 60 stupnjeva vrlo je učinkovit u smislu isparavanja i izbacivanja krhotina visoko u zrak. Ako se udar dogodi pod manjim kutom, količina materijala koji se izdiže u atmosferu mnogo je manja, objasnio je profesor Gareth Collins s Kraljevskog koledža u Londonu.

Priroda lokacije na kojoj se taj događaj odvio, zajedno s udarnim kutom, čini ga savršenom olujom, dodao je.

Većina životinjskog i biljnog života na Zemlji podlegla je pogoršanim uvjetima.

Krater širok 200 kilometara nalazi se ispod poluotoka Yucatan u Meksiku, a njegov najočuvaniji dio uz obale lučkog grada Chicxuluba, piše BBC.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti