Putin najavio novu rusku orbitalnu postaju do 2027. godine: "To je istraživanje svemira, svi to razumiju"

Rusija se definitivno odmiče od projekta Međunarodne svemirske postaje i sad su najavili kako njihova vlastita orbitalna postaja treba biti u pogonu do 2027. godine.

Branimir Vorša | 27.10.2023. / 13:41

Ruska raketa Sojuz 2.1v i letjelica Luna-25 (Foto: AFP PHOTO / Russian Space Agency Roscosmos / handout)

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je planove za novu rusku orbitalnu postaju, koja bi trebala biti operativna do 2027. godine. Taj projekt predstavlja sljedeći iskorak Moskve izvan stare Međunarodne svemirske postaje (ISS), koja će produžiti svoju misiju do 2028. godine, kao privremenu mjeru.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Opet problemi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali astronauti zasad nisu ugroženi

Putin je naglasio hitnost razvoja nove postaje, naglašavajući potrebu za pravovremenim napretkom kako bi se izbjeglo zaostajanje u svemirskim letovima s ljudskom posadom. Naglasio je da postaja mora integrirati vrhunska znanstvena i tehnološka dostignuća, osiguravajući njezinu spremnost za buduće izazove.

Jurij Borisov, čelnik Roscosmosa, ponovio je Putinov stav, ističući skori kraj rada ISS-a, oko 2030. godine. Naglasio je kritičnost pokretanja opsežnog rada na ruskoj orbitalnoj stanici do 2024. godine, kako bi se premostio potencijalni jaz u prisutnosti ruskih astronauta u Zemljinoj orbiti.

Što se tiče lunarnog programa, Putin je potvrdio njegov kontinuitet unatoč neuspješnom slijetanju letjelice Luna-25 na južni pol Mjeseca u kolovozu ove godine. Priznao je tehničke poteškoće i naglasio njihovu poučnu vrijednost za buduće misije.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) NASA ima plan za povratak ISS-a na Zemlju iz orbite vrijedan milijardu dolara

Greške su greške. To je sramota za sve nas. Ovo je istraživanje svemira i svi to razumiju. To je iskustvo koje možemo koristiti u budućnosti, ustvrdio je Putin.

Borisov je nadalje otkrio mogućnost odgađanja sljedećeg lansiranja na Mjesec do 2026. godine, što je godinu dana prije od prvobitno planiranog datuma 2027. godine. Ta prilagodba pokazuje predanost Rusije pomicanju granica istraživanja svemira.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti