Qantas testirao najdulji komercijalni let, od New Yorka prema Sydneyju

Australski vodeći avioprijevoznik Qantas uspješno je završio najdulji neprekidni let putničkog zrakoplova u svijetu od New Yorka do Sydneyja prevozeći 50 putnika i članova posade.

Branimir Vorša | 20.10.2019. / 15:37

Galerija

Pokusni let na relaciji 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta, objavio je Qantas na Twitteru u nedjelju.

Qantas QF 7879 poletio je iz njujorške zračne luke John F. Kennedy u petak noću i spustio se u sidnejsku zračnu luku Kingsford Smith u nedjelju ujutro.

Trenutno Singapore Airlines ima svjetski najdulji komercijalni let od Singapura do Newarka, koji traje 18,5 sati.

Kineski helikopter koji izgleda kao leteći tanjur (Foto: Sina via @alert5/Twitter) Ovo je novo kinesko oružje, podsjeća li vas na što?

Lansiranje rakete iz podmornice, ilustracija Bliski susret nuklearne vrste: Posada i putnici Airbusa svjedočili testiranju nuklearnog projektila iznad Tihog oceana i sve snimili

Qantas je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let s maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljage te bez tereta, kako bi omogućio da avion leti bez prekida.

Na pokusnom letu bilo je 40 putnika, uključujući Qantasovu upravu, znanstvenike, istraživače i novinare te 10 članova posade.

Cilj leta koji je potukao rekord bio je izvesti znanstveno istraživanje među putnicima i posadom na ultradugom letu, u svrhu poboljšanja zdravlja, smanjenja jet-laga i utvrđivanja optimalne duljine razdoblja rada i odmora posade, pojasnili su iz Qantasa.

Do kraja godine tvrtka će obaviti još dva dodatna istraživačka leta.

Qantas namjerava početi s komercijalnim letovima koji povezuju gradove Sydney, Melbourne i Brisbane s New Yorkom i Londonom do 2021., a ti će letovi putnicima skratiti put ukupno do četiri sata.

Prošle godine Qantas je počeo s letovima na relaciji Perth – London, jedinom izravnom vezom između Australije i Europe.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti