Rad od kuće nije dobar samo za dio zaposlenika, već i za naš planet

Malo-pomalo, poduzeća su posljednjih godinu i više dana poticala zaposlenike da se vrate u urede nakon završetka mjera uvedenih zbog covida.

Hina | 20.09.2023. / 10:23

Koncentracija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ali to je poticanje počelo više sličiti na prisilu, posebice u tehnološkim divovima gdje je najavljeno nekoliko krugova otpuštanja otkad su ublažena ograničenja zbog pandemije.

Ranije u rujnu, izvršni direktor Amazona Andy Jassy upozorio je osoblje da ako odbiju raditi barem tri dana tjedno u uredu to vjerojatno neće tako moći ići.

Lijenost Nove kritike rada od kuće: Zaposlenici su se ulijenili i postali manje produktivni

Google, Meta i X prethodno su rekli zaposlenicima da smanje rad od kuće i vrate se radu sličnom onome kakav je bio prije covida.

Ali zaposlenici koji se ne žele vratiti u urede jer im rad od kuće omogućuje da se osjećaju nesputano, sada imaju odgovor za svoje šefove.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) u SAD-u, radnici na daljinu proizvode manje od polovice emisija stakleničkih plinova od uredskih radnika.

To je zato što čimbenici kao što su putovanje na posao i potrošnja energije u objektima ovise o tome koliko ljudi putuje na posao i s posla i koliko često.

Radnici koji stalno rade od kuće mogli bi pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova od 54 posto po glavi, što bi bilo prvenstveno zbog smanjene potrošnje energije u uredu, kažu znanstvenici koje je predvodio inženjer sa Sveučilišta Cornell Yanqiu Tao.

Otkaz Tehnološki velikan poručio zaposlenicima: Ako se ne vratite u urede, vjerojatno nećete uspjeti u našoj kompaniji

No dok bi 2-4 dana rada na daljinu dovelo do pada od "do 29 posto", ograničavanje rada na daljinu na dan u tjednu značilo bi pad od samo 2 posto, što znači da ne imalo koristi, prema timu u kojem je bio Longqi Yang iz Microsofta.

Istraživanje je sadržavalo podataka od preko 100.000 uzoraka, uključujući američki Residential Energy Consumption Survey i Microsoftove podatke o zaposlenicima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti