RASCO predstavio prvu hrvatsku kompaktnu čistilicu namijenjenu čišćenju javnih površina – LYNX

Jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme, tvrtka RASCO iz Kalinovca, od LYNX-a očekuje otvaranje novih radnih mjesta i rast izvoza.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2019. / 13:09

LYNX (Foto: RASCO)

Lišće, otpaci, limenke – ništa nije problem za LYNX, prvu hrvatsku kompaktnu čistilicu koja je predstavljena danas u zagrebačkoj Laubi. Ovo vozilo proizvela je domaća tvrtka RASCO, jedan od najvećih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Europi. Njihovi pogoni u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji zapošljavaju ukupno 400 ljudi, dok RASCO 80 posto prihoda ostvaruje od izvoza. Više od 70 proizvoda iz portfelja kompanije izvozi se u više od 40 zemalja na pet kontinenata.

Današnjem predstavljanju prisustvovali su Damir Juzbašić, pomoćnik ministra gospodarstva, Filip Ćurko, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te institucije i projektni partneri koji su zaslužni za realizaciju ove vrijedne investicije.

LYNX (Foto: RASCO)

"LYNX je u potpunosti hrvatski proizvod namijenjen čišćenju urbanih sredina. Ovakav stroj treba svaka komunalna služba te se nadamo da će LYNX pronaći put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. Kroz našu distributivnu mrežu ponudit ćemo ga na više od 40 tržišta svijeta. Inicijalna testiranja, koja su odradili naši kupci diljem Europe, pokazala su da imamo izvrstan proizvod koji će biti jedan od nosilaca budućeg rasta tvrtke.

Kompaktne čistilice novost su u RASCO proizvodnom portfelju te nam otvaraju put i prema novim tržištima na kojima dosad nismo bili zastupljeni. LYNX je zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada, okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja trenutačno najnaprednija kompaktna čistilica na tržištu. Uz sve to i izvrsno izgleda, što ga svrstava u sam vrh ponude kompaktnih čistilica“, naveo je na predstavljanju Ivan Franičević, predsjednik uprave RASCO-a istaknuvši kako im je cilj na lokalnoj razini biti pokretač razvoja sjeverozapadne Hrvatske, a na globalnoj postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi.

Izuzetnim performansama LYNX-a svjedočio je i naš rally vozač Juraj Šebalj, koji je nakon stotina testiranih automobila dobio priliku testirati i jedno komunalno vozilo. Šebalja je iznenadio LYNX-ov dizajn, funkcionalnost i okretnost, u što su se danas mogli uvjeriti i novinari koji su isprobali tu hrvatsku inovaciju.

Darko Paviša, Ivan Franičević i Frane Franičević (Foto: RASCO)

Uz samohodna vozila, RASCO u svom programu nudi i nadogradnje za zimsko i ljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture - od autocesta, preko brzih cesta i urbanih sredina pa sve do šumskih putova i vodotokova. Kupci na jednom mjestu i od jednog dobavljača dobivaju kompletno rješenje za sva vozila koja se koriste u održavanju komunalne infrastrukture, neovisno o tome radi li se o kamionima, višenamjenskim vozilima ili traktorima.

Zaposlenike u podravskom kraju motiviraju na ostanak u Hrvatskoj ulažući u njih još dok su u školama i na fakultetima pa tako surađuju sa školama u Bjelovaru, Virovitici, Koprivnici i Đurđevcu, dok sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva razvijaju električni pogon za svoju novu čistilicu. U potpunosti elektrificiranu verziju LYNX-a planiraju predstaviti početkom 2020. godine.

Projekt razvoja platforme LYNX kompaktne čistilice sufinancira Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 16 milijuna kuna.

Nakon Zagreba, LYNX će biti predstavljen na road showu u šest hrvatskih gradova, gdje će se u mogućnosti ovog vozila moći uvjeriti predstavnici lokalnih vlasti i komunalnih tvrtki.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti