Raste potražnja za električnim automobilima i hibridima u EU-u, zauzeli 43 posto tržišta

Može se očekivati da će se trendovi rasta prodaje električnih automobila te pada potražnje za benzincima i dizelašima nastaviti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.11.2022. / 14:40

Električni automobili, ilustracija (Foto: Getty Images)

EU je nedavno donio odluku prema kojoj se na teritoriju zemalja članica više neće smjeti prodavati benzinci i dizelaši nakon 2035. godine. Iako do tada ima još dosta vremena, proces elektrifikacije neće biti jednostavan jer su pred njim brojni izazovi. Situacija se svakako popravlja, no automobili s električnim motorima i dalje su u prosjeku skuplji, njihov je doseg manji, odnosno još nije dovoljno razvijena infrastruktura punjenja baterija. Do sredine sljedećeg desetljeća, nadamo se, ti će problemi postati prošlost.

Električni automobil vs. automobil s unutarnjim sagorijevanjem, ilustracija Od 2035. više nema izbora: Kupci će moći kupiti samo električni automobil

Na području EU-a i dalje dominiraju benzinci, no zamjetan je trend pada njihove prodaje, dok prodaja vozila s električnim motorima raste, iako ne velikom brzinom.

To pokazuju i brojke o stanju na automobilskom tržištu u posljednjem kvartalu na području EU koje je objavila udruga europskih proizvođača automobila (ACEA). Prema tim podacima, udio električnih i hibridnih vozila u tom tromjesečnom razdoblju porastao je na 43 posto, dok je u istom razdoblju godinu ranije taj udio bio manji od 40 posto.

Stanje na tržištu automobila u EU (Foto: ACEA)

Posebno je porasla prodaja potpuno električnih automobila - za 22 posto, no oni i dalje zauzimaju tek nešto više od desetine tržišta (11,9 posto). Udio hibridnih automobila na ukupnom tržištu u prošlom kvartalu iznosio je 22,6 posto, dok je udio plug-in hibrida dosegao 8,5 posto (što predstavlja pad od šest posto).

Slika nije dostupna VW za 2033. najavio kraj proizvodnje benzinaca i dizelaša u Europi

Najpopularniji su i dalje, naravno, benzinci, čiji je udio na tržištu EU-a tijekom tog tromjesečnog razdoblja bio nešto manji od 38 posto, uz pad od 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Potražnja je u padu i za dizelaše - njihov je udio iznosio 16,5 posto uz pad od gotovo 5 posto.

Što se budućnosti tiče, može se očekivati da će se trendovi rasta prodaje električnih automobila te pada potražnje za benzincima i dizelašima nastaviti.

Izvor: ACEA
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti