Razgovor s najpoznatijim robotom: Sophia je otkrila kako umjetna inteligencija pomaže u borbi protiv koronavirusa

Umjetna inteligencija može pomoći u razvoju lijekova i cjepiva, pomaže i u održavanju karantene, mjerenju temperature i komunikaciji sa zaraženim osobama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2020. / 12:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom posljednjih mjeseci gledali smo i slušali brojne stručnjake i znanstvenike koji su iznosili svoja mišljenja oko opasnosti vezanih uz virus SARS-CoV-2, potencijalne lijekove, njihova predviđanja oko razvoja cjepiva, drugog vala i slično. Svoja mišljenja iznosili su i političari, kao i brojni teoretičari zavjera, no sve dosad nismo čuli što o bolesti COVID-19 misli – umjetna inteligencija.

Zahvaljujući poznatom astrofizičaru Neilu deGrasse Tysonu koji je u svojoj emisiji StarTalk ugostio vjerojatno najpoznatijeg robota na svijetu Sophiju, saznali smo i kako AI i roboti razmišljaju o pandemiji i kako se izvući iz trenutačne situacije. Sophia je robot poznat po tome da čak ima i državljanstvo (dobila ga je od Saudijske Arabije), ali i po izjavi da bi čovječanstvo trebalo uništiti.

Slika nije dostupna Prvo je htjela uništiti ljude, a sad ih voli: ''Još ne znam zašto''

Humanoidna robotica Sophia (Foto: AFP) Prva robotska recenzija: Dvije Sophije o robotima u serijama i filmovima

U razgovoru s Tysonom i komičarem Chuckom Niceom, 15-ak minuta govorila je načinima na koji umjetna inteligencija utječe na sprječavanje širenja novog koronavirusa i pomaže ljudima. U Kini se tako AI već koristi za postavljanje dijagnoze bolesti COVID-19 i to prilagodbom softvera koji se inače koristi za analizu snimaka pluća za dijagnosticiranje karcinoma. Umjetna inteligencija može pomoći i pri razvoju lijekova i cjepiva – npr. procesiranjem podataka iz znanstvene literature i istraživanjem povezanosti bolesti, gena i lijekova, mogu se dobiti informacije o potencijalnim lijekovima te se općenito primjenom AI može ubrzati proces razvoja i lijekova i cjepiva.

Karantenu održavaju AI dronovi i tehnologija prepoznavanja lica

Također, brojni su načini na koji se i roboti mogu koristiti za borbu protiv korone – od mjerenja temperature ljudima na ulazu u objekte pa do mjerenja temperature bolesnika u bolnicama, nošenja stvari i mogućnosti komuniciranja liječnika s bolesnicima putem tih robota. Osim što se smanjuje kontakt osoblja sa zaraženima, štedi se i vrijeme i resursi, a roboti se mogu koristiti i za dezinfekciju prostorija, ubrzavajući proces čišćenja i smanjujući mogućnosti zaraze ljudi.

Posebno je zanimljiv bio razgovor oko načina na koji AI može pomoći u sprječavanju širenja zaraze jer je Sophia rekla kako roboti mogu pomoći u provođenju karantene, naglasivši AI dronove i tehnologiju prepoznavanja lica kao alate koji se već koriste. Njeni odgovori o privatnosti pokazali su da čak i AI taj problem razumije više od većine ljudi. Naime, ona smatra da dijeljenje privatnih podataka treba biti stvar pojedinca i potpuno dobrovoljno, a da kompanije ljude trebaju tretirati kao ljude, a ne kao strojeve te da moraju biti u potpunosti jasne oko privatnih informacija koje zahtijevaju od svojih korisnika.

Sophia i Jimmy (Foto: YouTube) Jimmy Fallon zapjevao karaoke s robotom: Ovo je prvi ljudsko-robotski duet u povijesti

Osim što je tijekom razgovora rekla kako ljudi inače slučaju robote jer su strašni i čudno izgledaju na pitanje Tysona zašto bi trebali slušati Sophiju, rekla je zato što su njene odgovore većinom napisali – ljudi. Npr. kada su u pitanju važne teme poput javnog zdravstva, njene odgovore pažljivo provjeravaju inženjeri i drugi stručnjaci.

Razgovor sa Sophijom pogledajte u priloženom videozapisu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti