Razina mora na Novom Zelandu raste dvostruko brže od očekivanog: "To je pomalo zastrašujuće"

Projekcije, koje je jedan stručnjak nazvao pomalo zastrašujućima, rezultat su opsežnog petogodišnjeg istraživačkog programa koji se provodio pod nazivom NZ SeaRise.

Hina | 03.05.2022. / 10:50

Podizanje razine mora, ilustracija
Podizanje razine mora, ilustracija (Foto: Getty Images)

Razina mora u dijelovima Novog Zelanda raste dvostruko brže nego što se očekivalo, posebno ugrožavajući dva najveća grada u zemlji, rezultati su studije objavljeni u ponedjeljak.

Podaci prikupljeni duž obala Novog Zelanda ukazuju na to da neka područja već tonu za tri do četiri milimetra godišnje.

Projekcije, koje je jedan stručnjak nazvao pomalo zastrašujućima, rezultat su opsežnog petogodišnjeg istraživačkog programa koji se provodio pod nazivom NZ SeaRise. U njemu sudjeluje više desetaka domaćih i međunarodnih znanstvenika, a financira ga vlada.

Prema njihovim prognozama vlasti imaju manje vremena od očekivanog da bi isplanirale na koji se način prilagoditi posljedicama klimatskih promjena, posebice preseljenju stanovnika koji žive uz obalu.

Premijerka Jacinda Ardern je kazala da je planiranje u tijeku. Ono obuhvaća predviđanje troškova i budžeta za preseljenje stanovnika iz potencijalno ugroženih područja i za izgradnju potrebne infrastrukture.

Tim Naish, profesor na Sveučilištu Wellington u Viktoriji i jedan od članova programa NZSeaRise kaže da bi, ako do 2100. godine globalno razina mora poraste za oko pola metra, ona mogla dosegnuti gotovo metar u velikom dijelu arhipelaga, s obzirom na to da istodobno tone i kopno.

Takav bi scenarij bio posebno poguban za stanovništvo glavnoga grada Wellingtona, kod kojega bi do 2040. porast razine mora mogao iznositi i 30 cm, a to se očekivalo tek 2060. godine.

Stoga bi njegovi stanovnici svake godine mogli biti izloženi velikim poplavama s nesagledivom štetom.

Imamo manje vremena za djelovanje nego što smo ranije predviđali, rekao je Naish. Pomalo je zastrašujuće, no ipak imamo još vremena za djelovanje.

Podaci programa NZ SeaRise pokazuju da je porastu mora najizloženija jugoistočna obala naseljenijega Sjevernog otoka, a opasnosti je osobito izložen Auckland, koji je sa 1,7 milijuna stanovnika najveći grad u zemlji.

Predviđa se da će razina mora rasti 50 posto brže u priobalnom području u središtu grada i u nekoliko predgrađa, što bi moglo imati golem utjecaj na cijene kuća i premije osiguranja.

NZ SeaRise je razvio i online alate namijenjene stanovnicima i vlastima, zahvaljujući kojima će se moći provjeriti predviđanja za područja u kojemu pojedinci žive te će se moći procijeniti rizik od poplava i erozije.

Dakle, još uvijek imamo vremena, ali više ne možemo sjediti prekriženih ruku, rekao je Naish, pozvavši izabrane dužnosnike i promotore da razmisle o tome na koji se način najučinkovitije prilagoditi porastu razine mora.

Premijerka Ardern je pozvala svoje sugrađane da naprave sve što mogu kako bi se smanjila emisija štetnih stakleničkih plinova i ograničile posljedice klimatskih promjena. Podsjetila je da je porast razine mora posljedica globalnog zatopljenja i otapanja ledenjaka.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti