Razina mora uz kinesku obalu dosegnula rekordne razine i prijeti priobalnim regijama

Izvješće ukazuje na to da porast razine mora prouzročen klimatskim promjenama ima "stalan utjecaj" na razvoj priobalnih regija.

Hina | 09.05.2022. / 12:26

Podizanje razine mora, ilustracija
Podizanje razine mora, ilustracija (Foto: Getty Images)

Razina mora u priobalnim dijelovima Kine prošle je godine dosegnula rekordnu razinu usljed porasta temperature vode i otapanja ledenjaka i polarnih ledenih kapa, objavila je kineska vlada.

Razina mora u priobalju tijekom 2021. bila je 84 mm viša od prosjeka izmjerenog u razdoblju od 1993. do 2011., objavio je Nacionalni centar za praćenje morskog okoliša u godišnjem biltenu.

Podizanje razine mora, ilustracija Razina mora na Novom Zelandu raste dvostruko brže od očekivanog: "To je pomalo zastrašujuće"

Subotnje izvješće ukazuje na to da porast razine mora prouzročen klimatskim promjenama ima "stalan utjecaj" na razvoj priobalnih regija.

U njemu se vlasti pozivaju da poboljšaju proces praćenja ovih promjena, kao i napore ranog upozorenja i prevencije.

Dugoročni učinci takvog porasta morske razine za sobom povlače i eroziju obalnih ekosustava te nestanak plimnih ravnica - plitkih, često blatnih površina na obali koje plima prekriva ili otkriva. Obično su neplodne i bez ikakve vegetacije, a najčešće se prostiru na nekoliko kilometara širokim područjima oko laguna, barijernih otoka, estuarija i delti pod dominacijom plima.

Slika nije dostupna Razina mora uz američku obalu mogla bi do 2050. porasti za 30 centimetara

Istodobno su priobalni gradovi suočeni s većim rizikom od poplava i plime i oseke, stoji u objavi centra, istraživačke jedinice ministarstva nacionalnih resursa.

Razina mora oko Kine od 1980. godine prosječno raste za oko 3,4 milimetra godišnje, što je više od globalne stope u istome razdoblju.

Premda su temperature kineskih obalnih voda tijekom 2021. blago pale u odnosu na prethodnu godinu, i dalje su treće najviše u svijetu i za 0,84 Celzijeva stupnja iznad prosjeka izmjerenog između 1993. i 2011.

Kinesko ministarstvo za zaštitu okoliša prošle je godine predvidjelo porast razine obalnih voda za još 55 mm do 170 mm u sljedećih 30 godina, što zahtijeva veći angažman Kine u zaštiti obala.

Slika nije dostupna Projekcije za koje ne želimo da se ostvare: Pogledajte kako bi 2050. mogli izgledati Zadar i Split ako se poveća razina mora

Zato su vlasti kineskih gradova na istočnoj obali počele s izradom ​​planova za nepredviđene situacije koje se odnose na porast razine mora, a komercijalno središte Šangaja radi na izgradnji novih odvodnih tunela i 'plimnih vrata'.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti