Razmišljaju li o "ubojici Appleova sata"? Google bi mogao kupiti Fitbit

O Fitbitu razmišljaju o prodaji kompanije, a ako do toga zaista dođe, potencijalni kupac mogao bi biti Google.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2019. / 12:00

Fitbit Versa Lite (Foto: Fitbit)

Fitbit je tijekom godina osvojio tržište i veliki broj korisnika s narukvicama za fitnes pomoću kojih se mogu brojiti koraci, pratiti vježbanje, kilometri prijeđeni trčanjem ili na dva kotača i slično. No kada su se u igru uključile velike tehnološke kompanije poput Applea i Samsunga sa svojim pametnim satovima prepunim mogućnostima, situacija je za Fitbit postala prilično izazovna.

Fitbit Versa 2 Može li Fitbitov novi pametni sat ugroziti dominaciju Applea?

Rješenje s kojim su pokušali odgovoriti tim izazovima bili su vlastiti pametni satovi te se naročito uspješnim pokazao model Versa. Odličan dizajn, brojne mogućnosti i pristupačnija cijena u odnosu na posljednje generacije Apple Watcha privukli su veliki broj korisnika, a sličan efekt mogao bi postići i njegov nedavno predstavljen nasljednik. Također, Fitbit se okreće i servisima te bi na temelju brojnih podataka koje prikupljaju za određenu mjesečnu ili godišnju pretplatu, korisnike trebali savjetovati o tome kako zdravije živjeti i vježbati.

Ipak, čini se da sve to neće biti dovoljno za dugoročni uspjeh na tržištu na kojem dominiraju tehnološki velikani i na kojem je Apple zauzeo više od četvrtine tržišta prošle godine. Jedno od potencijalnih rješenja o kojem se sve više govori jest – prodaja kompanije. Trenutačno još nema neke konačne odluke, no kompanija je već započela razgovore s jednom investicijskom bankom o potencijalnoj prodaji, a već se spominje i prvi potencijalni kupac – Alphabet, odnosno Google.

Dok Google ima verziju Androida namijenjenu pametnim satovima i drugim nosivim uređajima (Wear OS) i usprkos brojnim glasinama koje su kružile internetom godinama, kompanija (još) nije predstavila vlastiti pametni sat. Tijekom prošlog tjedna objavljene su informacije o tome kako je Google 2016. radio na razvoju pametnog sata Pixel, no cijeli je projekt otkazan jer uređaj nije bio dovoljno dobar. I prošle godine kružile su glasine o predstavljanju Googleova pametnog sata, no taj uređaj još nije predstavljen i gotovo je sigurno da ga Google neće predstaviti prilikom skorašnje najave novih telefona Pixel.

Fitbit Versa (Foto: Fitbit) Oborio rekorde: Ovo je najprodavaniji pametni sat na Amazonu

Jedno od rješenja s kojim bi Google mogao napraviti značajan korak na tržištu moglo bi upravo biti akvizicija kompanije koja godinama razvija nosive uređaje te ima veliko iskustvo i znanje u razvoju narukvica za fitnes i pametnih satova, kao i pripadajućeg softvera. Kombinacija Googlea i Fitbita zvuči prilično dobro te će biti zanimljivo vidjeti hoće li rezultirati "ubojicom Appleova sata".

Ponovimo, ni u Fitbitu još nisu sigurni hoće li se odlučiti na prodaju, no ako do toga zaista dođe, Google bi mogao biti jedan od potencijalnih kupaca.

Izvor: USA Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti