Razočarenje ili spektakl? Sve su oči uperene u Muska i predstavljanje Teslinih vozila budućnosti

Još je malo vremena ostalo do Tesline konferencije na kojoj će Musk predstaviti robotaksije, a možda i nešto više od toga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2024. / 13:36

Tesla (Foto: Afp)

Velika konferencija na kojoj je Elon Musk trebao predstaviti svoj robotaksi-servis, a koja je zakazana za kolovoz, odgođena je za listopad i krajem sljedećeg tjedna napokon ćemo saznati na čemu su to sve ovo vrijeme radili Teslini inženjeri. Očekivanja su velika, što ne treba nikoga iznenaditi jer je Musk poznat po “nabrijavanju” svojih proizvoda i usluga, a glasine koje kruže mrežom uoči eventa su prilično zanimljive.

  Volvo Raste potražnja za ovim električnim automobilom: Najprodavaniji je u Europi nakon Tesle Y

S jedne strane, ljubitelji Tesle, ali i investitori mogli bi se razočarati jer, prema nagađanju poznatog analitičara Genea Munstera, Musk neće objaviti neke detaljne informacije o vozilima i uslugama koje će predstaviti, no s druge strane, neki se nadaju spektaklu i predstavljanju čak - tri vozila.

Prema Munsteru, osim robotaksija o kojem se govori već neko vrijeme, Tesla će predstaviti sličan kombi koji bi trebao biti dio robotaksi-servisa, ali čini se kako možemo očekivati i jedno iznenađenje - najjeftiniji Teslin automobil do sada. Godinama se govori o Modelu 2, Teslinom električnom automobilu cijene oko 25 tisuća dolara, no prema nekim medijskim nagađanjima, Muskova je kompanija razvoj ovog vozila stavila u drugi plan i prebacila fokus na robotaksije. Čak je i sam Musk nedavno rekao kako će dugoročni ključ uspjeha Tesle biti isključivo u autonomiji, odnosno tehnologiji koja bi mogla sama upravljati automobilima i koja je temelj robotaksija.

Kako su u pitanju Musk i Tesla, prikazivanje samih vozila nije znak kako će se ona uskoro pojaviti na cestama, što najbolje možemo vidjeti na primjeru Cybertrucka.

S obzirom na to da su ljubitelji Tesle, ali i investitori od Muska već navikli na velike priče o autonomiji i robotaksi-servisu koji se još nije realizirao i pred kojim su brojni ne samo tehnološki, već i regulatorni izazovi, čini se kako bi najveća pažnja mogla biti usmjerena na Teslin Model 2. Ako ga kompanija zaista i predstavi.

  BYD-ov automobil, ilustracija Musk ih je s razlogom prozvao najvećim konkurentom Tesli: Već su prodali više od milijun električnih automobila ove godine

Svima je jasno kako je robotaksi-servis dio dugoročne strategije, a uz trenutačno stanje na tržištu i rastuću kinesku konkurenciju te sve veću potražnju za jeftinijim e-vozilima, isto je tako jasno zašto bi jeftinija Tesla mogla biti od velike važnosti za kratkoročnu strategiju Muskove tvrtke i povećanje prodaje.

Kako je do velike konferencije ostalo manje od 7 dana, vrlo brzo ćemo saznati kakvi su planovi Tesle i kada bi najranije mogli vidjeti Model 2 te kada bi Teslini robotaksiji u kojima, dakle, neće biti vozača, mogli prevoziti putnike.

Izvor: Futurism

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti