FOTO Jeste li ga vidjeli uživo? Još stignete, jer Teslin Cybertruck je stigao u Zagreb

Za ljubitelje Teslinih vozila u Zagreb je stigla prava poslastica - Cybertruck.

Branimir Vorša | 26.09.2024. / 12:27

Galerija

Teslino pickup-vozilo futurističkog izgleda i nevjerojatnih performansi - Cybertruck stiglo je u Zagreb. Obožavatelji ga mogu doći vidjeti, ali ta zvijer neće izaći i na naše ulice.

Cybertruck, možda i jedno od najiščekivanijih Teslinih vozila, stiglo je u Zagreb u utorak, točnije u Tesla centar, gdje će biti izložen do 28. rujna. Riječ je o revolucionarno dizajniranom vozilu za koje neki tvrde i da predstavlja budućnost automobilske industrije.

Tesla Cybertruck u Zagrebu Tesla Cybertruck u Zagrebu - 2 (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Dimenzije čelikom oklopljenog Cybertrucka su impozantne, s dužinom većom od 5,6 metara, širinom 2,2 metra (sa sklopljenim retrovizorima), visinom od 179 centimetara te težinom od gotovo pet tona. To se automobilističko tehnološko čudo kotrlja na 20-colnim kotačima i ima prilagodljiv ovjes s najvećom udaljenošću od tla od 43,3 centimetra.

Cybertruck se nalazi u prodaji u SAD-u, a cijena osnovnog modela iznosi 61.000 dolara, dok najskuplja verzija, takozvani Cyberbeast, košta oko 100.000 dolara. I dok je u SAD-u već naišao na brojne probleme, reakcije kupaca te čak i povlačenje vozila zbog manjkave papučice gasa, njegova budućnost na europskom kontinentu je, barem zasad, neizgledna.

Tesla Cybertruck u Zagrebu Tesla Cybertruck u Zagrebu - 12 (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Tesla Cybertruck Vlasnici Cybertrucka u nevjerici: Njihovi električni ljubimci pokazali su se pravim žderačima - guma

Dongfeng 2024 Concept Pickup truck Kinezi predstavili novi automobil, podsjeća li vas na što?

Krajem prosinca 2023. godine već smo pisali o razlozima zbog kojih Cybertruck neće biti na cestama nigdje u Europskoj uniji, pa tako ni u Hrvatskoj. Kako je Teslin predsjednik za inženjering vozila Lars Moravy tada pojasnio, jedan od najvažnijih razloga jest zaokruživanje izbočenih dijelova vozila od 3,2 milimetra prema europskim propisima, što je na čelikom obloženom Cybertrucku neizvedivo.

Drugi razlog je što svojom težinom i ukupnom težinom s maksimalnom nosivosti Cybertruck premašuje bruto težinu vozila B kategorije u EU-u, odnosno pripadao bi vozilima C kategorije, pa bi tako vozači koji imaju položenu B kategoriju morali polagati ispit vožnje i za kamione.

Tesla Cybertruck u Zagrebu Tesla Cybertruck u Zagrebu - 15 (Foto: Davor Puklavec/Pixsell)

Tu je i pitanje punjača, odnosno infrastrukture za punjenje električnih vozila jer se u EU-u uglavnom koristi CCS2 utikač, dok Cybertruck koristi Teslin North American Charging Standard (NACS) konektor.

Na koncu, tržiše pickup-vozila u SAD-u daleko je veće nego ono u Europi. Za usporedbu, 2020. godine na europskom tržištu prodano je tek 116.280 pickup-vozila, dok je u istom periodu u SAD-u prodano njih gotovo tri milijuna.

Teslin šef Elon Musk najavio je, međutim, redizajn Cybertrucka kako bi on zadovoljio i europske propise te se našao i na europskom tržištu. To je možda i najbolja vijest za obožavatelje takvog dizajna i veličine električnog vozila.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti