Razvijena pametna kožna naljepnica pomoću koje se može pratiti tumore putem mobitela

Prianjajuća pametna naljepnica nudi mogućnost praćenja tumora kod kuće i praćenja liječenja raka u stvarnom vremenu.

Branimir Vorša | 25.01.2024. / 11:41

Žena s mobitelom, ilustracija
Žena s mobitelom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta Tsing Hua u Tajvanu razvili su revolucionarni nosivi uređaj, opisan kao "pametna, fleksibilna naljepnica". Izrađen od rastezljive plastike prožete vretenastim česticama, uređaj prianja uz kožu i prilagođava se veličini tumora neposredno ispod površine kože.

Svaka navedena vretenasta čestica je dužine oko 100 nanometara i napravljena od kisika i srebrnastog metala hafnija. Kako tumor raste, naljepnica se pomiče kako bi se prilagodila novoj veličini, mijenjajući raspored nanočestica, a time i električna svojstva materijala. Sve se te promjene na uređaju šalju bežičnim putem na aplikaciju na mobitelu, radi lakšeg praćenja.

Pjena obogaćena ugljičnim monoksidom Znanstvenici otkrili potencijalnu novu terapiju u liječenju protiv raka koja uključuje konzumiranje neobične pjene

Hsing-Wen Sung sa spomenutog sveučilišta objašnjava koncept navedenog uređaja kao sredstva za praćenje reakcije tumora na liječenje kod kuće, omogućavajući njegovo praćenje u stvarnom vremenu. Istraživanje vezano za taj uređaj objavljeno je u časopisu ACS Nano.

Nosivi uređaj podvrgnut je uspješnom testiranju na miševima, pokazujući njegovu sposobnost preciznog praćenja razvoja tumora tijekom tjedan dana, mjerenjem električnih promjena kao odgovor na varijacije veličine tumora.

Parag Mallick, profesor s američkog Sveučilišta Stanford, hvali takve uređaje zbog njihovog potencijala da brzo procijene učinkovitost liječenja i odgovore na kritične promjene u stanju tumora.

Uzimanje lijeka, ilustracija Nova vrsta antidepresiva mogla bi vratiti sposobnost imunitetu da se bori protiv raka

Unatoč revolucionarnim mogućnostima navedenog uređaja, Mallick ističe i njegovo ograničenje učinkovitosti samo na tumore na površinskoj razini, što zahtijeva značajan redizajn kako bi se mogli na isti način pratiti i dublje smješteni tumori u tijelu.

Inovacija tajvanskih znanstvenika, bez obzira na navedeno ograničenje, obećava povećanje brzine i učinkovitosti liječenja, nudeći pogled u budućnost kontinuiranog praćenja raka izvan tradicionalnih kliničkih okruženja.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti