Znanstvenici otkrili potencijalnu novu terapiju u liječenju protiv raka koja uključuje konzumiranje neobične pjene

Možda zvuči kao nekonvencionalan pristup, ali ako daje rezultate, zašto ne?

Branimir Vorša | 18.01.2024. / 18:00

Pjena obogaćena ugljičnim monoksidom
Pjena obogaćena ugljičnim monoksidom (Foto: medicine.uiowa.edu)

Znanstvenici su posve neočekivano otkrili potencijalni napredak u liječenju raka koji uključuje konzumiranje pjene s ugljičnim monoksidom. Taj nekonvencionalni pristup, uspješan u testovima provedenim na miševima i ljudskom laboratorijskom tkivu, proizašao je iz promatranja koja su pokazala da su pacijenti s rakom koji su pušili imali bolje rezultate s liječenjem usmjerenim na inhibiciju stanične smrti, poznatom kao autofagija.

Kada smo pogledali kako su pušači prošli u tim ispitivanjima, vidjeli smo povećanje ukupnog odgovora kod pušača koji su primali inhibitore autofagije, u usporedbi s pacijentima nepušačima, pojašnjava onkolog James Byrne s Medicinskog fakulteta Carver na američkom Sveučilištu Iowa.

Magnetska rezonancija, ilustracija Njemački liječnici testiraju novu vrstu radioterapije za pacijente s rakom

Inspiracija za novi tretman dobivena iz rezultata pacijenata pušača

Inspiriran vezom između viših razina ugljičnog monoksida kod pušača i poboljšane inhibicije autofagije, američki znanstvenici su razvili sigurnu pjenu za jelo, prožetu ugljičnim monoksidom i koristeći materijale za zadržavanje plina (GEM). Uspješni laboratorijski testovi na stanicama potaknuli su ispitivanja na miševima s rakom gušterače i prostate, otkrivajući značajna smanjenja rasta tumora u kombinaciji s inhibitorima autofagije.

Byrne naglašava važnost istraživanja takve mogućnosti liječenja raka. Pušači imaju višu razinu ugljičnog monoksida, i iako definitivno ne preporučujemo pušenje, to sugerira da bi povišeni ugljični monoksid mogao poboljšati učinkovitost inhibitora autofagije, kaže Byrne.

Stanica raka, ilustracija Znanstvenici otkrili revolucionarnu metodu liječenja raka koja uništava 99 posto kancerogenih stanica

Međutim, sigurnosni problemi u vezi s gutanjem ugljičnog monoksida zahtijevaju temeljito ispitivanje prije moguće primjene na ljudima. Unatoč obećavajućim rezultatima, daljnja istraživanja i klinička ispitivanja bitna su za utvrđivanje učinkovitosti pjene u pružanju pomoći pacijentima s rakom i njezinog sigurnog konzumiranja.

Autori tog novog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Advanced Science, vjeruju da se pristup ugljičnog monoksida može proširiti na različite vrste raka, nudeći novu metodu za sprječavanje širenja tumora.

Rezultati ove studije podržavaju ideju da sigurne, terapeutske razine ugljičnog monoksida mogu povećati antikancerogeno djelovanje inhibitora autofagije, otvarajući obećavajući novi pristup koji bi mogao poboljšati terapije za mnoge različite vrste raka, poručuje na kraju Byrne.

Stanica raka, ilustracija Ogroman korak naprijed u liječenju raka: Vrlo agresivne stanice tumora pretvorene u - zdrave mišiće

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti