Razvijeno revolucionarno cjepivo koje pokreće dosad teško uhvatljiva antitijela protiv virusa HIV-a

Novo istraživanje na cjepivu protiv virusa HIV-a predstavlja značajnu prekretnicu u neumoljivoj potrazi za učinkovitim cjepivom.

Branimir Vorša | 22.05.2024. / 16:29

Novo cjepivo protiv virusa HIV-a
Novo cjepivo protiv virusa HIV-a (Foto: Duke Health/Youtube)

Novi kandidat za cjepivo protiv HIV-a koji je trenutno u ranoj fazi kliničkih ispitivanja primjer je stalne potrage za učinkovitim cjepivom, čineći značajan napredak u jednom aspektu dok nailazi na prepreke u drugom. Riječ je naravno o aspektima učinkovitosti i sigurnosti.

Novo se cjepivo pokazalo obećavajućim u stvaranju široko neutralizirajućih protutijela (bnAbs) u odabranoj skupini sudionika tijekom početnih ispitivanja. Ta bnAbs protutijela, otkrivena ranih 1990-ih, imaju ogroman potencijal u borbi protiv HIV-a zbog genetske raznolikosti virusa i sposobnosti da izbjegne imunološku detekciju.

HIV Znanstvenici metodom Crispr uspjeli eliminirati HIV iz stanica

Unatoč intenzivnom istraživanju, razvoj održivog cjepiva protiv HIV-a, posebno onog koje može stvoriti bnAbs protutijela, ostao je nedostižan cilj desetljećima. Prirodne infekcije služe kao jasni podsjetnici na nevjerojatan zadatak poticanja imunološkog sustava da proizvodi ta snažna antitijela.

Novi optimizam

Nedavni rezultati ispitivanja unijeli su osjećaj optimizma po tom pitanju. Voditelj novog istraživanja koje je objavljeno u časopisu Cell, imunolog Wilton Williams s američkog Duke Human Vaccine Instituta (DHVI), izražava uzbuđenje zbog brzog pojavljivanja neutralizirajućih protutijela nakon cijepljenja. Bilo je vrlo uzbudljivo vidjeti da s ovom molekulom cjepiva zapravo možemo dobiti neutralizirajuća antitijela koja će se pojaviti unutar nekoliko tjedana, pojasnio je Williams.

Cjepivo specifično cilja na HIV-1, fokusirajući se na stabilno područje njegove vanjske ovojnice. Međutim, ispitivanje je naišlo na poteškoće kada je sudionik doživio tešku alergijsku reakciju na jednu od komponenti cjepiva, što je dovelo do obustave ispitivanja cjepiva.

Vardina kapsula pri povraatku na Zemlju, ilustracija Eksperimentalni lijek protiv HIV-a i hepatitisa C uzgojen u svemiru, vraćen na Zemlju na analizu

Znanstvenici su međutim su brzo preformulirali cjepivo, utirući put daljnjim ispitivanjima, ovaj put bez problematične komponente. Početna analiza podataka naglašava snažan imunološki odgovor nakon cijepljenja.

Što je najvažnije, cjepivo je uspjelo izazvati bnAbs u podskupini sudionika, označavajući značajnu prekretnicu u razvoju cjepiva protiv HIV-a. Ovaj rad je veliki korak naprijed jer pokazuje izvedivost induciranja antitijela imunizacijama koje neutraliziraju najteže sojeve HIV-a, kaže Barton Haynes, još jedan imunolog s DHVI-ja.

Međutim, i dalje postoje izazovi na putu razvoja učinkovitog cjepiva protiv HIV-a. Klinička ispitivanja alternativnih strategija cjepiva protiv HIV-a u kasnoj fazi suočena su s neuspjehom, što naglašava složenost razvoja cjepiva. Međutim, napredak u prevenciji HIV-a očit je u drugim smjerovima. Nedavno ispitivanje pokazalo je 86-postotno smanjenje rizika prijenosa HIV-a uz dosljednu preventivnu terapiju.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti