RECENZIJA: Doogee Mix – Španjolsko-kineski bik u staklenom oklopu

Doogee MIX pametni je telefon koji vam neće "oteti" puno kuna iz novčanika, a pružit će i više nego što očekujete.

Martina Čizmić | 23.10.2017. / 16:13

Španjolsko-kineska kombinacija, koliko god to na prvu zvučalo neprirodno, u brandu Doogee pokazala se dobitnom.

Doogee MIX, uređaj koji smo dobili na testiranje, na prvi pogled može se nositi s bilo kojim puno skupljim pametnim telefonom, poput Samsungovih ili iPhoneovih. Dizajn je moderan i privlačan, a staklena stražnja strana i metalni okvir daju dozu elegancije. U kutiji smo uz uređaj i punjač dobili i zaštitnu foliju za ekran, zaštitnu masku koja bi trebala osigurati da se prilikom pada uređaj ne ošteti i prsten koji se lijepi na stražnju stranu uređaja kako bi se smanjila mogućnost da korisniku ispadne iz ruke.

Prvi dojmovi bili su izuzetno pozitivni. Svojim izgledom odaje dojam mnogo skupljeg uređaja i privlači poglede, a jedina mu je mana što na staklenoj površini ostaju otisci prstiju i druge prljavštine.

Ekran je gotovo bez ruba, 5,5 inča velik Super AMOLED sa zaštitnim staklom Gorilla Glass 5. Prikazane boje žarke su i jasne, a i pri veoma žarkom suncu moguće je bez većih problema čitati poruke ili surfati internetom. Možda je najveći problem Doogee MIX-ova ekrana njegova niska rezolucija. Drugi uređaji sa Super AMOLED ekranom diče se full HD-om, dok je Doogee zapeo na rezoluciji 720 x 1280. Da se razumijemo, za svakodnevno korištenje ti je sasvim pristojna rezolucija. Problematična može biti tek onima koji na svojim pametnim telefonima gledaju filmove ili serije.

Za razliku od nekih drugih uređaja koji su odbacili fizičke tipke, Doogee MIX opremljen je modulom DTouch koji funkcionira kao čitač otisaka prstiju i gumb za povratak na početni ekran. Uz DTouch u desnom donjem kutu nalazi se i prednja kamera, što se tijekom testiranja pokazalo prilično nezgodnim. Naime, za fotografiranje popularnih selfija ili videopoziv potrebno je okrenuti uređaj naopako ili riskirati da vam osoba s druge strane ekrana promatra podbradak i unutrašnjost nosa. Zgodna ideja, ali malo nespretna realizacija. No, kad se naviknete na činjenicu da morate okretati uređaj kako biste napravili selfi, stvar funkcionira, i to prilično dobro.

Osim te neobičnosti, MIX ima sve što svakom korisniku pametnog telefona treba – gumbe za podešavanje glasnoće, paljenje, klasični utor za slušalice i micro-USB utor za punjenje.

Uređaj koji smo imali na testiranju dolazi s dual SIM spremnošću (za nano i micro SIM), ali taj isti utor koristi i za proširenje memorije. Tako da, ako želite imati više od tvorničkih 64 GB, nećete moći istovremeno imati i obje SIM kartice u upotrebi.

Zavirimo ispod površine

Osim sjajne vanjštine Doogee MIX skriva i pristojnu unutrašnjost.

Pokreće ga procesor Helio P25 Octa-Core 2.5GHz, a dolazi s 6 GB radne memorije i 64 GB pohrane. Kao što smo već spomenuli, moguće je proširiti pohranu, ali nauštrb druge SIM kartice.

Uređaj je opremljen s dvije stražnje kamere (glavnom sa 16 i sekundarnom s 8 megapiksela) koje u kombinaciji rade sasvim pristojne slike. Nas je iznenadilo koliko su dobre fotografije koje su fotografirane uz direktno sunce u kameru, ali i one koje su rađene na makrou. Želite li se poigrati kamerama, možete snimati i fotografije koje su u središtu oštre, a okolo mutne za onaj umjetnički doživljaj.

Prednja kamera dolazi s rezolucijom od 5 megapikesela te je sposobna raditi pristojne fotografije pri jakom osvjetljenju, odnosno nešto slabije ako ju koristite u mračnijim prostorima.

Treba istaknuti kako Doogee MIX ima bateriju jačine 3380 mAh kojoj je potrebno oko dva sata za potpunu napunjenost, a nema opciju brzog dopunjavanja. Nama je baterija uspješno izdržala dan uz normalno korištenje, dok će aktivniji korisnici ili oni koji vole igrati mobilne igre na pametnom telefonu morati ili ponijeti punjač sa sobom ili razmisliti o prijenosnoj bateriji.

Uz već spomenuti čitač otiska prsta, Doogee MIX ima cijeli niz senzora koji su već uobičajeni u pametnim telefonima (GPS, G-senzor, senzor blizine, svjetlosti, kompas, žiroskop), no nema senzor za NFC (Near Field Communication), što bi moglo razočarati pojedine potencijalne korisnike.

Softver i sve što ide uz njega

MIX pokreće operativni sustav Android 7, ali u sebi ima i prvi operativni sustav razvijen posebno za Doogee. Zahvaljujući DoogeeOS-u korisnici mogu preuzimati različite animirane teme i pozadine, ali i prilično prilagoditi sustav svojim potrebama. Onim mlađima posebno će se svidjeti opcija "Magicfinger" ili Čarobni prst koji korisniku omogućava da prilikom svakog dodira ekrana ispod njegova prsta lete mala srca ili zvjezdice. Kao stvoreno za one kojima je dosadno i stalno lupkaju po pametnom telefonu.

Nama su se posebno svidjele geste koje se mogu unaprijed zadati, a što uvelike olakšava korištenje najčešćih aplikacija. Tako je, primjerice, dovoljno nacrtati slovo G na ekranu kako bi se otvorio Gmail.

Izvrsno je rješenje i "One Hand FloatView" ili izbornik koji možete otvoriti jednim prstom i nadohvat ruke imati najčešće korištene opcije ili aplikacije.

Svidio nam se i "plutajući izbornik" u kojem je moguće uključiti nekoliko različitih opcija poput stalno uključenog ekrana tijekom čitanja nekog teksta ili dokumenta, "plutajućeg" videa ili glazbenog programa koji onda stoji na vrhu ekrana i omogućuje korisniku da istovremeno sluša odnosno gleda i surfa internetom.

Od ostalih aplikacija koje dolaze s uređajem treba samo napomenuti WPS Office za uređivanje i pregledavanje dokumenata, dok je ostatak prilično standardan za pametne telefone koje pokreće Android.

Konačna presuda

Doogee MIX nije telefon koji se može nositi s flagship-uređajima koje nam prodaju veliki igrači. No, to ne znači da je loš uređaj. S cijenom od 2000 kuna, MIX zapravo donosi prilično toga za stol.

Dizajnom i vanjskim izgledom može konkurirati i skupljim uređajima koji se mogu naći na tržištu i po dvostruko većoj cijeni. Glavna bi mu zamjerka mogla biti jačina baterije i nedostatak NFC senzora, no prosječnom i ne pretjerano zahtjevnom korisniku to i nisu presudne karakteristike.

Želite li privlačan pametni telefon koji će uz vas biti cijeli dan, ne košta puno, a može odraditi posao za koji je napravljen, razmislite o Doogee MIX-u. Nama se svidio.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti