RECENZIJA: Honor Magic5 Lite - telefon koji privlači poglede čim ga uzmete u ruku

Pametni telefon čija baterija može izdržati dva dana bez punjenja? Da i to postoji. Zove se Honor Magic5 Lite.

Martina Čizmić | 30.03.2023. / 15:52

Galerija

Honor Magic 5 Lite svoju je premijeru doživio na Mobile World Congress u Barceloni krajem veljače, a mi smo ga imali prilike testirati nekoliko dana nakon toga. Prva stvar koju smo primijetili je koliko je uređaj tanak i lagan.

Naime, Honor Magic 5 Lite debeo je (ako to možemo uopće tako reći) tek 7,9 milimetara i težak svega 175 grama, što ga stavlja u društvo najlaganijih telefona na tržištu trenutno. Iako taj nedostatak debljine u prvi tren može ostavljati čudan osjećaj u rukama, vjerujte nam, na to se lako i brzo naviknete pa vam svi ostali telefoni odjednom postanu "teški".

S prednje strane uređaja nalazi se 6,67 inčni AMOLED ekran koji podržava razlučivost od 2400x1080 piksela i prikazuje do 1,07 milijardi boja (što ponekad djeluje previše žarko) i prednja kamera za snimanje selfija i videopozive od 16MP. Moramo priznati da imamo miješane osjećaje oko same prednje kamere. U uvjetima relativno dobre osvijetljenosti i mirnih subjekata, fotografije su prilično dobre. No, ako su subjekti u lošije osvjetljenoj prostoriji ili se slučajno pomaknu, fotografije djeluju mutne. Također želite li dobre selfije, pobrinite se da imate mirnu ruku kako bi fotografije ispale što bolje.

Honor Magic5 Lite - 6 (Foto: Zimo)

Već smo navikli da većina telefona s prednje strane izgleda slično. Stražnja strana ovog uređaja napravljena je od plastike (što je za očekivati od uređaja u ovoj cjenovnoj kategoriji), ali to ne znači da ostavlja "jeftin" dojam. Dapače, mi smo na testu imali Titanium Silver (u prodaji su dostupni smaragdno zeleni i crni) koji ovisno o kutu iz kojeg ga gledate mijenja boje od bijele preko plave pa do roze. U kombinaciji s metalnim okvirom, djeluje veoma elegantno i nimalo jeftino. Ono po čemu se razlikuju na prvi pogled, je raspored kamera na stražnjoj strani uređaja. Honor Magic5 Lite definitivno će privući poglede jer, na prvi pogled, ne primjećujete točno gdje se nalaze kamere.

Honor Magic5 Lite - fotografije - 3 (Foto: Zimo)

Stražnjom stranom uređaja dominira veliki krug, koji podsjeća na objektiv klasičnog fotoaparata, no upravo se u tom krugu, točnije njegovom tamnom dijelu, skrivaju tri kamere (64MP, 5MP širokokutna i 2MP kamera za snimanje iz blizine) i bljeskalica. Elegantno rješenje koje svoje prednosti pokazuje kad shvatite da prilikom fotografiranja nećete nehotice prstima dodirnuti kameru i tako upropastiti fotografiju.

Prilikom testiranja stražnjih kamera, ostali smo ugodno iznenađeni kvalitetom fotografija. U uvjetima dnevnog svjetla zaista im se nije mogla naći nikakva zamjerka. Čak je i snimanje s maksimalnim zumom rezultiralo dobrim fotografijama. Ali posebno nas je iznenadilo snimanje noćnih fotografija. Naime, uređaj smo testirali tijekom Festivala svjetla koji se održavao u Zagrebu, gdje su pojedine svjetlosne instalacije bile zaista izazovne za fotografiranje. No, Honor Magic5 Lite odradio je posao bez ikakvih problema i omogućio nam da snimimo zaista dobre fotografije. Za one koji se vole poigrati fotografijama, dostupne su opcije PRO i HDR koje korisniku pružaju veću mogućnost podešavanja opcija.

Honor Magic5 Lite - 5 (Foto: Zimo)

Uz već uobičajene opcije poput noćnog snimanja, snimanja portreta, apertura, ovaj uređaj nudi i snimanje s više kamera (prednjom i stražnjom) tako da možete istovremeno zabilježiti i ono što se događa ispred vas i vašu reakciju. Posebno nam se zanimljivom učinila opcija snimanja Storyja koja omogućava da odmah dodate filtere, prijelaze, okvire, naljepnice i efekte u aplikaciji i tako jednostavno obradite video te ga objavite na društvenim mrežama. Izvrsna opcija za sve one koji vole stvarati video sadržaj i dijeliti ga s drugima.

Ispod površine

Honor Magic5 Lite pokreće popularni Qualcommov Snapdragon 695 u kombinaciji s Androidom 12 i Magic UI 6.1 (trebao bi dobiti Android 13 u neko od sljedećih ažuriranja) te 6GB radne memorije te 128 GB prostora za pohranu. Iako bi se nekome moglo činiti da je 6GB radne memorije malo, Honor Magic5 Lite dolazi s Honor RAM Turbo opcijom, koja, po potrebi, pretvara nekoliko GB prostora za pohranu u do 5GB privremene radne memorije. To je najbolje vidljivo prilikom igranja neke od zahtjevnijih mobilnih igara poput PUBG Mobile, gdje upravo zahvaljujući toj dodatnoj memoriji igra funkcionira bez ikakvih trzaja ili blokada.

Honor Magic5 Lite - 8 (Foto: Zimo)

S obzirom na to da smo testirali uređaj u stvarnim uvjetima, što znači onako kako bi ga korisnik inače koristio, nije bilo nikakvih problema. Aplikacije se otvaraju brzo i bez zadrške, sve je funkcioniralo bez problema, nema previše dodatnih aplikacija (tek Netflix, TikTok, Facebook i Booking), a aplikacije koje vam dodatno trebaju možete preuzeti s Google Play Storea ili Honor App Marketa.

No, ono što nas je oduševilo je baterija. Sa svojih 5100 mAh, baterija ima veći kapacitet od onih u puno skupljim telefonima. U normalnom načinu korištenja, uz surfanje internetom, gledanje i snimanje videa, pozive i dopisivanje, punjač nismo tražili puna dva dana. Impresivno, pogotovo jer smo se već navikli na to da je pametne telefone potrebno puniti svakodnevno.

Inače, baš kao i kod drugih uređaja u posljednje vrijeme, uz Lite ne dolazi punjač, već samo kabel, pa ćete, ako želite iskoristiti 40W brzo punjenje, morati kupiti punjač koji to i podržava.

Dodatne opcije za one koji žele biti produktivniji

Honor Magic5 Lite - 4 (Foto: Zimo)

Honor Magic5 Lite dolazi s opcijom suradnje na više ekrana (Multi-screen Collaboration), što u prijevodu znači da možete povezati svoje računalo i pametni telefon te odgovarati na mobilne pozive i poruke sa samog računala. Također, nakon povezivanja puno je jednostavnije prebaciti fotografije i video i uređivati ih na računalu, a za povezivanje vam nije potreban nikakav kabel. Dovoljno je uključiti opciju Link to Windows i pratiti korake na ekranu. Kad se uređaji povežu, na ekranu računala pojavit će se ekran mobilnog uređaja kao dodatni prozor.

Zanimljivo, Honor Magic5 Lite ima tehnologiju smanjenja plavog svjetla i tehnologiju za smanjenje treperenja ekrana, što u konačnici za korisnika znači ugodnije gledanje i manje naprezanje očiju. Prilikom testiranja, moramo priznati, nismo primijetili nekakvu značajnu razliku, ali onda opet, nismo baš proveli nekoliko sati u komadu fiksiranog pogleda na ekran uređaja. Ono što se primjećuje je da, ako gledate nešto na uređaju u večernjim satima, oči nisu toliko umorne. Tako da definitivno plus za tu opciju.

Kupiti ili ne kupiti?

Kad je Honor predstavio Magic5 Lite, moramo priznati, bili smo pomalo skeptični. Uz cijenu od 369 eura baš i nismo imali visoka očekivanja. Oh, kako li smo se prevarili. Izdržljiva baterija, brzi odaziv, prilično dobre fotografije čak i po noći i sve to upakirano u uređaj koji izgleda puno skuplje i elegantnije od mnogih na tržištu. Da, definitivno bismo preporučili Honor Magic5 Lite. Čak i ako niste ograničenog budžeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti