RECENZIJA: Nokia G11 - jednostavan telefon za one koji ne traže puno

Nokia G11 je uređaj koji je prije svega jednostavan za korištenje, izgleda pristojno, ima dugotrajnu bateriju i tvrdi da će trajati godinama.

Martina Čizmić | 09.04.2022. / 10:04

Galerija

 Pametni telefoni posljednjih godina postaju sve samo ne telefoni - oni su istovremeno i komunikacijski uređaji, videokamere, profesionalni fotoaparati, igraće konzole, virtualni asistenti i još mnogo toga u samo jednom uređaju. No, što je s onim korisnicima koji ne trebaju sve te dodatke, već jednostavno žele pouzdan i izdržljiv telefon koji će im omogućiti da budu u kontaktu s onima koji su im najbitniji?

Upravo na takve korisnike cilja Nokia sa svojim uređajem G11. Radi se o telefonu koji ima privlačan, a opet jednostavan dizajn, koji skriva čvrst, pouzdan i jednostavan telefon za one kojima ne treba ništa više. Dovoljno je reći da ćete za ovaj uređaj izdvojiti 1199 kuna, a dobiti dvije godine ažuriranja operativnog sustava i tri godine sigurnosnih ažuriranja. Naime, u Nokiji su uvjereni kako će ovaj telefon izdržati i više od toga.

To bi se i moglo ostvariti jer ovaj uređaj dolazi s osnovnim opcijama i mogućnostima (zbog toga i niska cijena), ali i nekim stvarima koje bi ga mogle učiniti privlačnim kao početni telefon za dijete ili pak rezervni telefon.

Nokia G11 (Foto: Zimo)

No, krenimo ispočetka. Nokia G11 dolazi s 5050 mAh baterijom koja bi trebala izdržati do tri dana umjerene upotrebe. I upravo to je dokazala na našem testu. Baterija je bez problema izdržala puna tri dana bez punjenja uz nekoliko sati korištenja uređaja dnevno. Punjenje nije pretjerano brzo, iako u Nokiji kažu da podržava brzo punjenje do 18W, treba mu oko 2,5 sata za potpuno napuniti bateriju. Da, nije baš brzo, ali s obzirom na to koliko često ga treba puniti, spremni smo pričekati malo dulje. Inače, punjač dolazi s uređajem u paketu, tako da ga nećete morati kupovati zasebno, a USB-C utor garantira da ćete moći i posuditi tuđi punjač i napuniti svoj uređaj.

Uz utor za punjenje i utor od 3,5 mm za slušalice, na bočnim stranama nalazi se gumb za reguliranje glasnoće, paljenje/gašenje koji je ujedno i čitač otiska prsta, dok su na drugoj strani gumb koji je prečac za aktivaciju Google Assistanta te utor za SIM karticu. Nokia G11 podržava dvije microSIM kartice, a moguće je iskoristiti utor i za microSD karticu i tako proširiti prostor za pohranu. Naime, sam uređaj dolazi s 32 odnosno 64 GB prostora za pohranu koji se brzo napuni pa dodatan prostor na kartici dobro dođe.

S prednje strane uređaja nalazi se 6,5 inčni ekran s 90 Hz frekvencijom osvježavanja koja garantira ugodnije pregledavanje fotografija i sam rad na pametnom telefonu. No, nemojte očekivati da ćete na ovom uređaju pregledavati i obrađivati fotografije. Iako je ekran dobar za rad s aplikacijama, uređaj je nešto sporiji i spada u segment slabijih uređaja, pa će rad u zahtjevnijim aplikacijama biti nešto sporiji.

Nokia G11 (Foto: Zimo)

Na ruku mu ide činjenica da dolazi s Android One verzijom Androida 11, koji je zapravo ogoljena verzija operativnog sustava bez nepotrebnih dodataka koji bi mogli usporavati sam uređaj. No, to isto tako znači da, ako ne bazirate svoj život samo na Googleovim servisima, morat ćete instalirati dodatne aplikacije koje će mrvicu usporiti uređaj. Kad kažemo mrvicu, onda mislimo na to da aplikacije neće "odmah iskakati i otvarati se" već će im trebati koja sekundica. Ništa pretjerano zabrinjavajuće, pogotovo na uređaju ovog cjenovnog razreda.

Ono što sigurno nećete moći raditi na ovom uređaju je stvarati vrhunske fotografije. Uz 8MP selfie kameru na prednjoj strani i (pomalo slabe) 13MP glavna te 2MP makro i 2MP kamera za dubinu na stražnjoj strani, jasno je da ovo nije uređaj za nekoga tko stalno fotografira i te fotografije obrađuje na samom pametnom telefonu te dijeli po društenim mrežama. Iako aplikacija kamere dolazi s nekoliko načina snimanja, fotografije koje smo dobili nisu nas pretjerano impresionirale. Imali smo problema s fokusiranjem predmeta na blizinu, a korištenje zuma za približavanje udaljenih predmeta rezultirao je pomalo mutnim slikama. No, fotografije snimane na nekoj srednjoj udaljenosti prilično su dobre i zadovoljit će nezahtjevne korisnike koji žele zabilježiti neke njima važne trenutke.

Fotografija napravljena s Nokia G11 (Foto: Zimo)

Tijekom testiranja došli smo do zaključka kako je ovo savršen uređaj za nekoga kome je bitno da ga se može nazvati i da on može nazvati nekoga. Ili pak za nekoga tko tek ulazi u svijet pametnih telefona (da, još uvijek postoje takvi ljudi), nekoga tko se baš i ne zna koristiti tehnologijom ili kao rezervni telefon. Naime, Nokia G11 je uređaj koji je prije svega jednostavan za korištenje, izgleda pristojno, ima dugotrajnu bateriju i tvrdi da će trajati godinama.

Ako je upravo to ono što želite od pametnog telefona, onda je ovo uređaj za vas. Ako pak želite nešto više, onda razmislite o primjerice Nokiji G21 čiju ćete recenziju moći čitati za koji dan ili o nekom drugom telefonu. Međutim, morate biti svjesni da će vas onda to stajati više od 1199 kuna koliko G11 stoji na hrvatskom tržištu.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti