RECENZIJA: Samsung Galaxy Z Fold2 5G - veći, čvršći i još malo privlačniji od prethodnika

Prije godinu dana imali smo priliku poigrati sa Samsung Galaxy Foldom. No ono što je Samsung predstavio ove godine puno je, puno bolje.

Martina Čizmić | 11.09.2020. / 13:17

Galerija

Fleksibilni ili preklopni pametni telefoni, kako god ih želite zvati, obilježili su 2019. godinu. Na tržištu se našlo nekoliko različitih modela, različitih proizvođača i svi su govorili kako su fleksibilni telefoni budućnost. No u 2020. broj novih modela je opao i čini se kako su tek rijetki proizvođači odlučili nastaviti fleksibilnim putem. 

Prvi Samsungov fleksibilni pametni telefon - Galaxy Fold, imao je tzv. dječje bolesti koje su bile očekivane, s obzirom na to da se radilo potpuno drugačijem uređaju na tržištu. Međutim, vidi se da su u Samsungu slušali korisnike i bili odlučni u namjeri da naprave najbolji fleksibilni telefon na tržištu. Samsung Galaxy Z Fold2 pokazuje da su na dobrom putu. 

Prve najave Z Fold2 imali smo prilike vidjeti početkom kolovoza kad je predstavljena Samsungova linija Galaxy Note20. Tada se činilo da "dvojka" neće biti puno drugačija od originalnog Folda. No tek kad Z Fold2 uzmete u ruke, shvatite koliko je inovacija i promjena uvedeno.

Od većeg vanjskog ekrana, preko čvršćih šarki, do boljeg softverskog korištenja dvostrukog unutarnjeg ekrana, Z Fold2 možda podsjeća na originalni Fold, ali je puno, puno bolji. 

Otvori... zatvori... otvori... zatvori...

Fold2 zadržao je karakterističan oblik fleksibilnog telefona - manji ekran na vanjskoj (prednjoj strani) telefona i rasklapanje poput knjige koje otkriva dvostruko veći unutarnji ekran. Svima će prvo upasti u oko to da je sad manji ekran puno veći nego na originalnom Foldu. Prekriva cijelu prednju stranu (minus malog otvora za kameru) i puno je praktičniji za korištenje. S dijagonalom od 6,2 inča, Fold2 sad je moguće koristiti poput klasičnog pametnog telefona i bez rasklapanja. No njegova glavna prednost (i čar) upravo je u velikom ekranu koji se nalazi na unutarnjoj strani. Povećan je na čak 7,6 inča, što je pristojna veličina i već je zagazio u područje tableta. Unutarnji ekran također ima kameru koju je moguće koristiti za selfije ili videopozive. One kojima su selfiji bitni jako će razveseliti činjenica da je kod Fold2 moguće snimiti selfije i s glavnom kamerom koja se nalazi na stražnoj strani. Naime, Samsung je omogućio uključivanje malog ekrana na prednjoj strani prilikom fotografiranja glavnom kamerom, te tako osoba koju se fotografira odmah može vidjeti kako će ispasti na fotografijama.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 11 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 6 (Foto: Zimo)

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 7 (Foto: Zimo)

Kad već spominjemo kamere, da ih i službeno nabrojimo. Dakle, Fold2 ima prednju selfi kameru od 10 MP, unutarnju selfi kameru od 10 MP te tri stražnje kamere od po 12 MP - ultraširoka, širokokutna i telefotokamera koja se može pohvaliti i s dva puta optičkim zumom. Iako to možda može zvučati "malo" u odnosu na neke druge Samsungove uređaje, činjenica je da sve ove kamere u kombinaciji funkcioniraju jako, jako dobro. Trostruka stražnja kamera koju je moguće koristiti za selfije izvrsna je stvar ako snimate selfije u grupi i k tome još u lošije osvjetljenom prostoru. Nema više onih zrnatih ili mutnih fotografija. Postavite li Fold2 u "Flex mode", odnosno otvorite li ga pod kutom od 90 stupnjeva, možete raditi i grupne fotografije priličnog broja ljudi pomoću "timera" i dobiti izvrsne fotografije s, primjerice, proslave rođendana ili jednostavnog okupljanja obitelji i prijatelja.

Upravo je Flex Mode velika prednost Fold2. Novi sustav šarki omogućuje otvaranje pod kutovima od 35 do 155 stupnjeva a da nemate osjećaj da će se telefon u nekom trenutku ponovno zatvoriti ili prevrnuti. Općenito, osjećaj prilikom otvaranja i zatvaranja Fold2 puno je bolji nego kod Folda. Sve se čini čvršće, robusnije, bolje. Nema straha da ćete ga previše otvoriti i tako oštetiti ekran jer su šarke napravljene tako da to ne dopuštaju.

Obavljanje videopoziva ili gledanje filmova u Flex Modu izuzetno je jednostavno. Ne morate držati telefon u rukama, već je dovoljno da ga postavite na ravnu površinu i uključite aplikaciju koju trebate. I to je to. Za nekoga tko često obavlja videopozive, mogu reći da je ovo bilo otkriće. Pogotovo jer tako nadohvat prsta (na drugom dijelu ekrana) imate sve naredbe za upravljanje videom ili pozivom, a da vam ne smetaju na samom ekranu na kojem se on prikazuje.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 4 (Foto: Zimo)

Iako bi neki mogli prigovoriti da na taj način zapravo smanjuju ekran na kojem gledaju omiljene serije ili filmove, vjerujte, kad vas takav telefon sa svoja 282 grama udari u nos, nije baš najbolji osjećaj na svijetu. Naravno, to ne znači da ne možete rastvoriti telefon i na "velikom" ekranu pogledati video, seriju ili film. Mnogima je na početku smetalo vidljivo mjesto preklopa, ono je i dalje vidljivo, ali (čini nam se) manje nego kod Folda. Primijetili smo tijekom korištenja, da nam je taj preklop vidljiviji kod, primjerice, uređivanja dokumenta, nego kod gledanja filmova. No to je osobni dojam.

Raj za multitaskere

Za one koji Fold2 koriste prije svega kao sredstvo za rad, Samsung je pripremio opciju multitaskinga App Pair, koja omogućuje uključivanje dvije (ili tri) aplikacije u isto vrijeme i raspoređivanje na ekran. Tako možete lako kopirati tekst u dokumentu i prebaciti ga u e-mail, a istovremeno napraviti screenshot samo jednog prozora aplikacije (npr. YouTube) i također to ubaciti u e-mail, a da pri tome ne morate izlaziti iz jedne aplikacije i ulaziti u drugu. Za osobe koje vole multitasking ovo je pun pogodak. Pogotovo jer je tipkovnica na velikom ekranu podijeljena na dva dijela (poput nekih gamerskih tipkovnica) kako bi tipkanje palcima bilo što učinkovitije. I priznajemo, jest.

S obzirom na to da Fold2 koji smo imali na testiranju ima 12 GB radne memorije, multitasking je odradio bez problema. Čak je i neke grafički malo zahtjevnije videoigre odradio bez problema. Primijetili smo jedino da je jače zagrijava ako se više koristi kamera ili igraju videoigre, što može postati neugodno za prste nakon duljeg vremena, ali to može riješiti dobra maska.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 8 (Foto: Zimo)

Prilikom korištenja malo nam je smetalo prebacivanje s velikog na mali ekran. I dok opcija otvaranja aplikacije na malom ekranu, rastvaranja telefona i prebacivanja aplikacije na korištenje na velikom ekranu, funkcionira besprijekorno, u obrnutom smjeru to baš i nije tako. Naime, ako koristite neku aplikaciju na velikom ekranu (npr. Google Maps) i želite ju prebaciti na mali ekran, zatvorite telefon i on se - zaključa. Da biste to izbjegli, potrebno je posebno aktivirati opciju App Continuity koja se nalazi u postavkama. Tamo sam korisnik odabire koje će se aplikacije moći tako koristiti, a koje ne. S tim da treba napomenuti kako neke aplikacije nisu dostupne u takvom načinu rada, barem zasad.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G folazi s 64-bitnim osmojezgrenim procesorom i 256 GB interne pohrane. Za pokretanje cijelog uređaja odgovoran je Android 10 sa Samsungovim aplikacijama poput Knoxa, Samsung Pay, Health i ostalima na koje smo već navikli.

Treba istaknuti da Fold2 u "mistično brončanoj" boji izgleda zaista lijepo i elegantno. No isto je tako jako sklizak. Kako je deblji od klasičnih pametnih telefona, potrebno je malo vremena da se naviknete na težinu u ruci i debljinu. To je posebno nezgodno kad hodate gradom i držite telefon u ruci, a dlanovi vam se znoje. Vrlo brzo telefon se pretvori u projektil i morate dobro paziti da ga ne lansirate. Odlučite li se za Fold2, toplo preporučujemo da uložite i u dobru zaštitnu masku. Za vaše (i njegovo) dobro.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 8 (Foto: Zimo)

Čitač otiska prsta koji se nalazi s desne strane uređaja, na tipki za gašenje, radi i više nego dobro te preporučujemo da ga koristite za zaključavanje i otključavanje ekrana. Zanimljivo, uz Fold2 dolaze žičane slušalice s USB-C utorom. Možda ne bi bilo loše da u Samsungu razmisle o ubacivanju bežičnih slušalica u kutiju jer balansiranje sa žicom i rastvorenim uređajem može biti malo nezgodno.

Na kraju treba spomenuti i bateriju. Fold2 dolazi s dvostrukom baterijom ukupnog kapaciteta 4500 mAh koja može izdržati tempo čak i zahtjevnijih korisnika tijekom cijelog dana. No, ako se zaigrate (kao mi) pa vam je potrebno još malo struje, podržava brzo žičano i bežično punjenje. Tako je dovoljno tek nešto više od sat vremena da bi se baterija napunila u potpunosti, a već nakon 10-ak minuta punjenja možete dobiti nekoliko dodatnih sati korištenja. Izvrsno, ako ste stalno u pokretu ili na telefonu.

Na dobrom tragu

U konačnici moramo priznati da s Fold2 nismo imali onaj osjećaj "novog i nepoznatog" kao što je to bilo s originalnim Foldom. No to ne znači da Fold2 nema nove mogućnosti i još neotkrivene opcije, već da je Fold2 uređaj koji odaje dojam čvrstoće i pouzdanosti. Imate osjećaj da ga možete koristiti i u "uvjetima stvanog života" bez straha da ćete ga oštetiti. Da, treba biti malo oprezniji s unutarnjim ekranom (nemojte isprobavati možete li koristiti S Pen na njemu - ne možete, ali biste mogli oštetiti ekran), ali su okvir i šarke samog uređaja bolje osmišljene i čvršće. Vrijedi li 15.499 kuna koliko stoji u Hrvatskoj? Prepustit ćemo vam da sami procijenite. Možemo reći da nam se čini kako su u Samsungu na dobrom tragu te bismo u budućnosti mogli imati fleksibilne telefone koji su praktični za korištenje, ali i dovoljno čvrsti da nećemo morati strahovati od oštećenja. Barem ništa više no što trenutačno strahujemo od oštećenja klasičnih pametnih telefona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti