RECENZIJA Testirali smo Samsung A9, smartphone s čak 4 stražnje kamere

Veliki ekran, odličan dizajn, solidna baterija te čak 4 stražnje kamere glavni su aduti novog Samsungovog smartphonea, no od kvalitete fotografija ipak smo očekivali više

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2018. / 08:06

Samsung Galaxy A9 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Iz Samsunga su nedavno najavili kako će u budućnosti nove i atraktivne opcije često prvo predstavljati na pametnim telefonima srednje kategorije i tek ih onda primijeniti u top modelima. Na što su mislili možemo vidjeti po modelu A8s koji je prvi smartphone ove kompanije koju ima rupu u zaslonu u kojem je smještena kamera te po modelu Galaxy A9, koji se može pohvaliti s čak 4 kamere na stražnjem dijelu uređaja.

Upravo smo model A9 dobili na testiranje, no trebamo odmah upozoriti kako smo imali problema s jednom kamerom (vjerojatno je riječ o softverskoj grešci s obzirom na to da je ipak riječ o testnom modelu) te nismo mogli koristiti opciju snimanja portretnih fotografija, odnosno snimanja sa zamućenom pozadinom.

Kamere u prvom planu

Možemo primijetiti kako u posljednje vrijeme mobilne kompanije sve više pažnje posvećuju dizajnu – kako su hardverski telefoni prilično slični, dizajneri pokušavaju napraviti što atraktivnije uređaje koji će se izgledom i bojama razlikovati od konkurencije i isticati na ovom prenapučenom tržištu. S modelom A9 Samsung je u tome u potpunosti uspio – osim po četiri kamere, smartphone se ističe 3D stražnjim staklom i zanimljivim bojama. Na test smo dobili model s, kako ga u Samsungu nazivaju, Lemonade Blue bojom s atraktivnim prijelazima nijansi plave boje, no kućište napravljeno od stakla mamac je za otiske prstiju.

Samsung Galaxy A9 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Na stražnjem dijelu kućišta još se nalaze bljeskalica i senzor za otiske prstiju, no u prvom planu su, dakako, četiri vertikalno poredane kamere.

S bočnih strana nalaze se klasične tipke za pojačavanje i stišavanje, odnosno aktiviranje telefona te tipka za aktivaciju Samsungovog pomoćnika Bixby, dok su utori za SIM kartice i microSD kartice smješteni s gorenje strane. S donje strane Samsung je i dalje zadržao 3,5 mm izlaz za slušalice te, pohvalno, USB-C utor.

Galaxy A9 je Dual SIM model, što će cijeniti korisnici koji koriste usluge dva operatera, imaju poslovnu karticu ili često putuju, a treba napomenuti kako postoji i posebno mjesto za memorijske kartice pa je u isto vrijeme moguće koristiti i dvije SIM kartice i microSD karticu.

Odličan Super AMOLED ekran

Ekran je prilično velik – njegova dijagonala iznosi 6,3 inča uz rezoluciju od 2220x1080 piksela i riječ je o Super AMOLED ekranu koji se pokazao odličnim i na takvom je ekranu zaista užitak gledati videozapise, fotografije, spotove s YouTubea itd. Jedina zamjerka na prednji dio telefona, a koja u biti nema veze sa samim ekranom jest činjenica što Samsung nije zaslon još razdužio od dna do vrha jer ipak postoji mali hardverski dio iznad i ispod ekrana. Naravno, u tom slučaju vjerojatno bi morali staviti notch ili zub, no to se mnogima ipak ne bi svidjelo.

Opcija koju svakako treba spomenuti jest Always On Display koja omogućuje konstantno prikazivanje nekih osnovnih informacija poput sata, obavijesti, trajanja baterije i slično, pri čemu se vrsta obavijesti i prikaz sata, kalendara i slično mogu podesiti u opcijama. Dakle, ne morate podizati telefon ili dodirnuti tipku za paljenje kako bi vidjeli koliko je sati ili imate li propuštenih poziva, već će se te informacije stalno prikazivati na ekranu.

Samsung Galaxy A9 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Kada govorimo o velikom ekranu, spomenut ćemo i opciju korištenja dvije aplikacije u isto vrijeme, a moguće je odrediti veličinu prozora svake aplikacije – ova se opcija ne koristi tako često, no u određenim situacijama može biti prilično korisna, dok će zahvaljujući velikim dimenzijama ekrana njeno korištenje biti ugodno.

Biometrija

Za hardver ovog uređaja mogli bismo reći slične stvari kao i za većinu konkurentskih telefona – svoj posao obavlja odlično iznimno brzo, bez nekih usporavanja ili trzanja prilikom korištenja. Pokreće ga Qualcommov Snapdragon 660 čipset, ima 6 GB RAM-a i 128 GB memorije proširive s microSD memorijskim karticama kapaciteta do 512 GB.

Pokretanje aplikacija također je brzo, surfanje internetskim stranicama fluidno i bez zapinjanja. Galaxy A9 vjerojatno nećete kupiti ako vam je gaming primaran razlog korištenja telefona, no kada poželite zaigrati, ovaj uređaj neće razočarati i na njemu bez problema možete odigrati igre poput Asphalt Legends, PUBG i druge, pri čemu još jednom treba pohvaliti i ekran koji pruža odlično iskustvo pri igranju. Što se baterije tiče, osim ako zaista ne pretjerate, ovaj će telefon bez problema izvući cijeli dan, ponekad i duže, a svakako treba spomenuti i podršku za brzo punjenje.

Osim s PIN-om, telefon se može otključati putem senzora za otiske prstiju i prepoznavanjem lica, no dok se senzor otisak prstiju pokazao kao vrlo dobar, prepoznavanje lice nije baš najbrže rješenje, pogotovo u uvjetima slabije vidljivosti.

Od širokog kuta do dvostrukog zuma

Jasno je kako će ciljana skupina ovog uređaja prvenstveno biti ljubitelji mobilne fotografije te četiri kamere pružaju mogućnosti s kakvima se ne mogu pohvaliti konkurentni uređaji – osim klasične kamere i mogućnosti snimanja fotografija sa zamućenom pozadinom, Galaxy A9 može i zumirati i snimati širokokutne fotografije.

Fotografije snimljene s A9 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s A9 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Razlika u bojama snimljenim različitim kamerama (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene sa zum kamerom (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Razlika u bojama snimljenim različitim kamerama (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s A9 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljene s A9 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Nakon desetak dana provedenih s ovim telefonom i fotografiranja (još ćemo jednom napomenuti kako nismo mogli snimati fotografije sa zamućenom pozadinom), zaključak je kako smo ipak očekivali puno više od fotografskih mogućnosti Galaxyja A9.

Npr. širokokutna i klasična kamera imaju različite otvore blende te je balans bijele boje prilično je različit pri snimanju različitim kamerama u istim uvjetima pa su često iznimno velike razlike u tonovima i prikazu boja između fotografija snimljenim ovim kamerama. To najbolje možete vidjeti na primjerima u priloženim fotografijama na kojima se boja snijega i jutarnje boje neba prilično razlikuju na slikama snimljenim širokokutnom i klasičnom kamerom. Također, fotografije snimljene kamerom za zumiranje često su imale previše šuma, a nekad su bile prilično mutne.

Naveli smo stvari koje su nas razočarale jer su naša očekivanja zaista bila velika, no općenito sa standardnom kamerom slike su prilično dobre, pogotovo snimljene po danu i uvjetima dobrog osvjetljenja, dok širokokutna kamera daje jednu novu dimenziju fotografiranju s telefonima. Naročito se pokazala korisnom pri snimanju pejzaža, ali i prilikom obiteljskih božićnih okupljanja jer iz makle udaljenosti "pokrije" puno prostora. Pri snimanju širokokutnih fotografija, primjetno je i iskrivljenje objekata pri samim rubovima, no Samsungov telefon to softverski može prilično dobro ispraviti.

Aplikacija kamere ima brojne mogućnosti i načine snimanja (hrana, panorama, ljepota, automatski, usporeno snimanje videa, iznimno sporo i brzo snimanje itd.), a prebacivanje između tri kamere (širok kut, standardna kamera i zum) je brzo i jednostavno, no ono je moguće samo u automatskom načinu snimanja te pri opciju optimizacije scene. Za one koji žele izvući još više od fotografija, tu je i mogućnost namještanja brojnih postavki poput balansa bijele boje, ISO vrijednosti itd. (mod za profesionalce), dok će ljubitelji selfija biti prilično zadovoljni s prednjom kamerom. Sa stražnjima i prednjom kamerom moguće je i korištenje AR emotikona, dok prednja kamera nudi i opciju širokog autoportreta, odnosno selfija za više osoba, no fotografije snimljene na ovaj način nisu nas baš impresionirale.

Od ostalih zanimljivosti vezanih uz kameru spomenut ćemo podršku za HDR i jako korisnu opciju glasovnog "okidanja" fotografija – dovoljno je samo reći smile ili chees za pokretanje okidača. Što se videozapisa tiče, telefon snima video u 4K rezoluciji, no nema optičke stabilizacije slike.

Zanimljiv telefon, ali nije najbolji fotograf

Telefon s čak 4 kamere sigurno će biti zanimljiv ljubiteljima mobilne fotografije, a iako treba pohvaliti mogućnost snimanja širokokutnih fotografija i solidnu standardnu kameru, zbog spomenute razlike u bojama na fotografijama u određenim vremenskim uvjetima te razočaravajuće zum kamere, Galaxy A9 sigurno neće dobiti najveće ocjene za snimljene fotografije.

Također, pitanje je i koliko je cijena ovog uređaja (između 3500-4000 kn, ovisno o trgovini) konkurentna u odnosu na uređaje iste/slične kategorije koji nude isti ili jači hardver i brojne zanimljive opcije po povoljnijim cijenama.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti