Regulativa AI u Europskoj uniji: Izglasan prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji

Na zajedničkoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove EU izglasano je zakonodavno izvješće o umjetnoj inteligenciji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2023. / 10:00

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Nakon predstavljanja AI chatbota ChatGPT koji nam je pokazao koliko bi umjetna inteligencija mogla utjecati na cijeli svijet, sve se više priča o regulativi i donošenju pravila i zakona s kojima bi se omogućilo da se AI razvija samo u pozitivnom smjeru i za dobrobit ljudi, odnosno koji bi spriječili da taj razvoj krene u krivom smjeru. U EU je napravljen veliki korak prema toj regulativi te je na zajedničkoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) izglasano zakonodavno izvješće o umjetnoj inteligenciji.

Popravak Novi zakon u EU-u trebao bi osigurati dulje trajanje uređaja te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove

O tom će se izvješću raspravljati na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta, nakon čega će Europski parlament i države članice morati usuglasiti svoja stajališta. Očekuje se kako će Europska unija novi zakon dobiti početkom iduće godine.

U donošenju izvješća sudjelovao je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je objasnio važnost donošenja ovog zakona koji uređuje korištenje umjetne inteligencije u Europskoj uniji. Naglasio je kako EU treba novi i sustavni pristup umjetnoj inteligenciji kako bi mogli ići u korak s trendovima digitalnog doba, ali i kako bi se omogućilo poticanje inovacija.

Slika nije dostupna Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol poziva na umreženost tijela javne vlasti u EU-u

Objasnio je i što zakon znači za građane: Za građane je iznimno važno što smo zakonodavnim izvješćem zabranili koncept društvenog vrednovanja kojim se pomoću algoritama može prikupljati širok spektar podataka o građanima i njihovom ponašanju. Primjerice, da korištenje umjetne inteligencije u svrhu društvenog vrednovanja nije zabranjeno, bilo bi moguće vezati kreditnu sposobnost građana uz to kupuju li građani cigarete ili voze li se bez tramvajske karte. Drugim riječima, ako bi se njihovo ponašanje ocijenilo prihvatljivim to bi pozitivno utjecalo na njihovu kreditnu sposobnost, a ako bi se ono ocijenilo neprihvatljivim, kreditna sposobnost bi im se umanjila.

Kaže kako je to oblik kontrole ponašanja građana koji se vezuje uz nedemokratska društva: Mi u Europskoj uniji želimo obraniti naše vrijednosti i slobode građana i zato smo zabranili korištenje umjetne inteligencije u svrhu društvenog vrednovanja.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti