Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol poziva na umreženost tijela javne vlasti u EU-u

Sokol je dobio široku podršku političkih grupacija u Europskom parlamentu za sadržaj svojeg Izvješća o digitalizaciji javne uprave koje je predstavio na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2022. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cilj digitalizacije jest olakšati ljudima živote, odnosno kada je u pitanju javna uprava, fokus je na potpunom izbacivanju papirologije i prelasku na digitalne formate. No dok to dobro zvuči u teoriji, u praksi je ipak malo drukčije, ne samo u Hrvatskoj već i diljem EU-a. Naime, kako je naglasio hrvatski član Europskog parlamenta doc. dr. sc. Tomislav Sokol, čest je slučaj u kojem se neki formulari moraju ispunjavati digitalno, a nakon toga i printati i u fizičkom obliku predati tijelima javne uprave.

  Slika nije dostupna Tomislav Sokol u Europskom parlamentu zahtjeva dostupnost javnih usluga putem interneta do 2030.

Osim što je time cjelokupan proces dodatno zakompliciran, problem je i što mnogi niti nemaju printere u svojim domovima. Sokol, koji je izvjestitelj Europskog parlamenta za digitalizaciju javne uprave, kaže kako će u svojem izvješću o digitalizaciji javne uprave zatražiti mogućnost da građani takve formulare uvijek mogu koristiti isključivo u digitalnom obliku, što će pomoći njima, ali i malim i srednjim poduzetnicima pri smanjenju administrativnih opterećenja.

Također, Sokol je najavio i da će do 2030. ključne javne usluge u EU-u morati biti u potpunosti dostupne građanima putem interneta, a založio se i za dovršavanje infrastrukture koja će omogućiti dostupnost brzog interneta u brdsko-planinskom području i na otocima, što je izrazito važno za daljnji razvoj hrvatskog turizma.

Istaknuo je još jednu činjenicu: Osim toga, nelogično je da građani moraju svako malo tijelima javne vlasti dostavljati različite formulare kao što su rodni listovi ili osobne iskaznice. Jednom kad građanin preda takvu ispravu digitalno tijelima javne vlasti, ne bi ga se više smjelo pozivati na opetovanu dostavu. Jednostavno rečeno, tijela javne vlasti moraju biti umrežena i ona će jedino tako moći u potpunosti obavljati svoju funkciju javnog servisa, kazao je Sokol ne krijući zadovoljstvo što je dobio široku podršku političkih grupacija u Europskom parlamentu za sadržaj svojeg Izvješća o digitalizaciji javne uprave, koje je predstavio na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

  Slika nije dostupna Novi zakon EU pružit će bolju zaštitu potrošača: Ono što je ilegalno izvan mreže, sada će biti ilegalno i u online svijetu

Podsjetimo, nakon što je Sokol predstavio izvješće o digitalizaciji javne uprave i nakon što su razmotreni pristigli amandmani, izvješće će biti predmetom pregovora između političkih grupacija u Europskom parlamentu, a očekuje se da će ono biti usvojeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta početkom iduće godine.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti