Za dvije godine na području Europske unije na snagu bi trebao stupiti Akt o digitalnim uslugama s kojim se treba stati na kraju širenju ilegalnog sadržaja na internetu te koji bi trebao bolje zaštititi potrošače, a posebno maloljetnike.

Dogovor Europskog parlamenta i Vijeća o Aktu o digitalnim uslugama potvrđen je ovog tjedna na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) s 36 glasova za, 5 protiv i jednim suzdržanim.

Velike IT tvrtke na udaru regulatora Hrvatski europarlamentarac ističe: Akt o digitalnim tržištima zaustavit će digitalne divove u kršenjima pravila na zajedničkom tržištu

U glasovanju o ovom zakonu sudjelovao je i član Odbora IMCO doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je rekao kako se s Aktom o digitalnim uslugama postavlja svjetski standard u zaštiti potrošača na internetu jer će prema njemu ono što je ilegalno izvan mreže, sada biti ilegalno i u online svijetu.

Konkretno, internetske platforme morat će imati razvijen sustav opoziva ilegalnih sadržaja, proizvoda i usluga putem kojih će potrošači moći izravno komunicirati s platformama. Uz to, internetske platforme morat će raspolagati s podacima o proizvođačima čije proizvode nude, komentirao je Sokol.

Također, naglasio je i važnost zakona za zaštitu maloljetnih osoba te se zabranjuje ciljano oglašavanje prema osobama mlađim od 18 godina. Algoritmi su do sad bili nemilosrdni i temeljem povijesti pretraživanja maloljetnicima su nudili različite proizvode i usluge. Dakle, kao što sam rekao, ono što je ilegalno izvan mreže mora biti ilegalno i na mreži, pa tako je uhođenje maloljetnika u stvarnom svijetu nezakonito, a sad smo se pobrinuli da to bude nezakonito i online, objasnio je hrvatski član Europskog parlamenta.

Popravak Prihvaćena Rezolucija o pravu na popravak: Na proizvodima će biti oznaka koliko ih je lako popraviti

Kako bi bili sigurni da će se internetske platforme pridržavati novih pravila koja će, dakle, na snagu stupiti 2024. godine, za njihovo je kršenje predviđena kazna do čak šest posto svjetskog prometa internetskih platformi. Kako neke tvrtke ostvaruju promet koji se mjeri u desecima ili više od 100 milijardi dolara, jasno je koliko ta kazna može iznositi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju