Hrvatski europarlamentarac ističe: Akt o digitalnim tržištima zaustavit će digitalne divove u kršenjima pravila na zajedničkom tržištu

Novim Aktom o digitalnim tržištima EU štiti potrošače i poduzetnike od samovolje internetskih divova, a visokim novčanim i strogim strukturnim sankcijama osigurava njegovu ispravnu provedbu, ističe Sokol.

Martina Čizmić | 05.05.2022. / 12:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o Izvješću o politici tržišnog natjecanja u kojem se razmatra učinak politika tržišnog natjecanja neposredno nakon što je postignut dogovor s Vijećem o zakonodavnom Aktu o digitalnim tržištima.

Ispravljanje tržišnih nepravilnosti ključna je uloga politike tržišnog natjecanja. Međutim, svjedoci smo da ista ta politika tržišnog natjecanja nije uspjela spriječiti pojavu digitalnih divova koji zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj na jedinstvenom tržištu. Takve platforme redovito uvjetuju poslovanje malim i srednjim poduzetnicima i lišavaju potrošače izbora. Sankcije koje su zadnjih godina izricane digitalnim divovima bile su nedovoljne i nisu ih odvraćale od kršenja pravila poslovanja na jedinstvenom tržištu. Štoviše, digitalnim se divovima više isplatilo plaćati visoke novčane kazne nego se uskladiti s europskim pravilima o tržišnom natjecanju, što je nedopustivo, istaknuo je hrvatski europarlamentarac koji je bio angažiran na izradi Akta o digitalnim tržištima, Tomislav Sokol.

Europski zakon (Foto: Getty Images) Sve je spremno za okršaj EU i velikih tehnoloških tvrtki: Facebooku ni promjena imena neće pomoći da pobjegne od novih pravila

Podsjetio je kako je od 2017. Europska komisija u tri navrata izrekla Googleu novčane kazne zbog kršenja pravila Unije o tržišnom natjecanju u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi eura.

Problem s dominantnim tržišnim igračima naročito je vidljiv na digitalnom tržištu. To se ogleda u činjenici da od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu EU, sedam najvećih ostvaruje čak 69 % ukupnog prihoda u ovom sektoru. Jasno je da u takvim okolnostima nema prostora za rast i razvoj europskih poduzeća. Zato je Europski parlament od početka snažno podupirao stvaranje novog mehanizma prethodne kontrole koji će omogućiti da digitalno tržište učinimo konkurentnijim i inovativnijim, dodaje Sokol. 

Ističe kako novim Aktom o digitalnim tržištima EU štiti potrošače i poduzetnike od samovolje internetskih divova, a visokim novčanim i strogim strukturnim sankcijama osigurava njegovu ispravnu provedbu.

Slika nije dostupna EK kreće u rat protiv velikih digitalnih platformi kako bi zaštitila interese europskih potrošača

Konačno je došlo vrijeme da Europsku uniju i njezino tržište učinimo svjetskim predvodnikom u razvoju digitalnih tehnologija, zaključio je Sokol.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti