Tomislav Sokol u Europskom parlamentu zahtjeva dostupnost javnih usluga putem interneta do 2030.

Tomislav Sokol je podnio izvještaj u kojem traži brzu i učinkovitu digitalizaciju javnih usluga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2022. / 11:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svima je jasno kako bez digitalizacije više nema nikakvog napretka. Da bi se postigla digitalna transformacija potrebno je svima pružiti edukaciju i stjecanje digitalnih vještina, ali i dostupnost digitalnih javnih usluga.

Upravo je na to upozorio izvjestitelj Europskog parlamenta za digitalizaciju javne uprave i član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je Parlamentu podnio izvještaj u kojem traži brzu i učinkovitu digitalizaciju javnih usluga. Kaže da bi do 2030. ključne javne usluge trebale biti dostupne putem interneta, dok bi se 80 posto građana do tada trebali koristiti digitalnom identifikacijom, što će im olakšati pristup digitalnim uslugama.

Slika nije dostupna Novi zakon EU pružit će bolju zaštitu potrošača: Ono što je ilegalno izvan mreže, sada će biti ilegalno i u online svijetu

Međutim, istraživanja su pokazala da 42 % građana u EU nemaju osnovne digitalne vještine, zbog čega ostvarivanje digitalnih ciljeva ne bi bilo moguće bez sustavne edukacije građana što sam izvješćem i zatražio. Tu Hrvatska dobro stoji jer su mladi u Hrvatskoj vodeći u EU po digitalnoj pismenosti, međutim kad je u pitanju postotak građana koji digitalno komunicira s javnom upravom, tu je Hrvatska lošije rangirana prema Indeksu digitalne ekonomije i društva (DESI) zbog čega i ovim izvješćem želim Hrvatsku učiniti konkurentnijom u tom području, naglasio je Sokol.

Hrvatski europarlamentarac zatražio je i dovršetak digitalne infrastrukture koja će omogućiti dostupnost brzog interneta i u ruralnim područjima i na otocima. Digitalizacija i digitalna transformacija, osim što utječu na snižavanje troškova poslovanja poduzetnika, naročito veliki potencijal ima i na području pravosuđa, gdje mogu dovesti do značajnih ušteda i povećanja efikasnosti.

Slika nije dostupna Hrvatski europarlamentarac ističe: Akt o digitalnim tržištima zaustavit će digitalne divove u kršenjima pravila na zajedničkom tržištu

Zato sam pozvao Europsku komisiju da istraži najbolje prakse i donese preporuke u području smanjenja troškova ovršnog postupka. Osim toga, zatražio sam potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga što je izrazito važno za hrvatske građane”, kaže Sokol.  U objavi za javnost Sokol je napisao kako se usredotočio i na elektroničku javnu nabavu, s ciljem ubrzanja postupka nabave i onemogućavanja pravnih zlouporaba. Nakon podnošenja izvješća o digitalizaciji javne uprave, sada će ono biti predmetom pregovora između političkih grupacija u Europskom parlamentu, a očekuje se da će ono biti usvojeno početkom iduće godine.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti