Rekla je DOSTA: Tinejdžerica tužila roditelje jer su objavljivali njene fotografije na Facebooku

Tinejdžerica je podigla tužbu protiv svojih roditelja koji su joj uništili privatnost i od 2009. do danas objavili oko 500 njenih fotografija i nisu ih htjeli ukloniti s ove mreže

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2016. / 09:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom godine francuska policija poručila je svim roditeljima da prestanu s objavljivanjem fotografija svoje djece jer, osim što ih na taj način izlažu seksualnim predatorima, zbog toga bi mogli imati psiholoških i socijalnih problema. Možete biti ponosni roditelji i bez objavljivanja fotografija vaše djece na Facebooku i drugim društvenim mrežama, poručili su tada iz policije, uz napomenu kako bi prema francuskim zakonima kada djeca odrastu mogla tužiti roditelje zbog povrede njihove privatnosti te im u tom slučaju prijeti novčana ili čak zatvorska kazna.

Zbog pretjerivanja roditelja s objavljivanjem njenih fotografija na Facebooku jedna je tinejdžerica iz Austrije tužila svoje roditelje – oni su od 2009. objavili više od 500 njenih fotografija na ovoj mreži koje su podijelili s njihovih oko 700 prijatelja na Fejsu. Pri objavljivanju fotografija 'nisu imali ograničenja niti srama' pa su objavljivali fotografije na kojima je ona bila gola kao beba u krevetiću, fotografije iz WC-a i druge 'neugodne' slike. Iako ih je ona više puta zamolila da prestanu s objavljivanjem fotografija iz svih faza njenog života, oni se na to nisu obazirali, već su i dalje objavljivali fotografije. Ona smatra kako je 'nikada nisu ozbiljno shvaćali' i govorili su joj da, ako ne želi da dalje objavljuju fotografije, neka ih tuži. Kada je navršila 18 godina, to je zaista i napravila te je pred austrijskim sudom podigla tužbu protiv roditelja zbog objavljivanja fotografija bez njenog pristanka te će biti zanimljivo vidjeti kako će završiti ovaj slučaj. Bit će zanimljivo pratiti ovaj slučaj i vidjeti hoće li pobijediti ova mlada djevojka i time možda pokrenuti lavinu sličnih tužbi protiv roditelja ili će sud stati uz roditelje i objašnjenje njenog oca koji smatra kako, s obzirom da je on snimio fotografije, ima ih pravo i objaviti.

Bez obzira kako ovaj slučaj završi, roditeljima bi na prvom mjestu trebala biti sigurnost i privatnost djece te, ako zaista žele dijeliti njihove fotografije s rodbinom i prijateljima, sigurnije je te fotografije slati putem WhatsAppa, Vibera i sličnih servisa za dopisivanje, a ne putem Facebooka kako bi ih mogli vidjeti stotine ili tisuće ljudi, odnosno ako su postavke namještene na javno dijeljenje, mogu ih vidjeti svi korisnici Zuckerbergove mreže.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti