Rekord Teslina kamiona: U jednom danu prešao je više od 1700 km

Tijekom 24-satnog putovanja kamion je obavio jednu dostavu i tri puta se zaustavio na stanici za punjenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2023. / 09:20

Tesla Semi (Foto: Afp)

Sjevernoameričko vijeće za učinkovitost (NACFE) provelo je istraživanje o učinkovitosti kamiona s nultom emisijom stakleničkih plinova. Organizacija je u električne kamione instalirala opremu za praćenje prijeđene udaljenosti i tijekom 18 dana pratili su koliko su prešli kilometara, koliko su često punili baterije, brzinu s kojom su se vozili i slično. Među inim, u istraživanje su uključeni i Teslini električni kamioni, a upravo je jedan od modela Tesla Semija ostvario najbolji rezultat po broju prijeđenih kilometara tijekom jednog dana. Tako je pretposljednjeg dana praćenja Teslin kamion ostvario rekord jer je u 24 sata uspio prijeći više od tisuću milja, odnosno točnije - 1721 km.

Elon Musk predstavlja Tesla Semi, potpuno električni kamion Tesla napokon isporučila prvi Semi - potpuno električni kamion: "Ako želite najopakiji kamion na cesti, to je to"

Riječ je o fantastičnim brojkama, a tijekom tog jednodnevnog putovanja kamion je tri puta stao na stanici za punjenje te je obavio samo jednu dostavu.

Kamion je na putovanje krenuo odmah nakon ponoći, s 95 posto napunjenom baterijom. Prije prvog zaustavljanja za punjenje, što je bilo nešto prije sedam sati ujutro, kamion je prešao skoro 600 km. Punjenje je trajalo oko sat vremena, što je bilo dovoljno da napunjenost baterije poraste s 9 na skoro 50 posto. Nakon toga kamion je prešao još 266 km te se zaustavio na još jednoj punionici gdje je proveo sat i pol kako bi napunio bateriju na 88 posto.

Uslijedila je još jedna duga vožnja od 571 km. Napunjenost baterije pala je na 18 posto pa je vozač nadopunio na nešto više od 50 posto prije posljednje etape od 268 km. Kamion je na odredište stigao nešto prije ponoći i ostalo mu je još 15 posto kapaciteta baterije.

Prosječna brzina vožnje kamiona tijekom tog dana iznosila je više od 80 km/h, a u Tesla Semi u pokretu je proveo više od 80 posto tog dana. Oko 11 posto vremena kamion je bio na punionici, dok je 17 posto vremena bio neaktivan.

Tesla Semi Tesla planira proizvoditi čak 50 tisuća kamiona godišnje

Osim ovog kamiona, u istraživanju su sudjelovala još dva Teslina kamiona koja su dio Pepsijeve logistike, kao i električni kamioni logističkih kompanija Schneider National i Performance Team koji su dostave obavljali putem Freightliner eCascadia, Volvo VNR i drugih kamiona.

Izvor: Insideevs
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti