“Bolje ikad, nego nikad”: S 3 godine zakašnjenja počela proizvodnja Teslina kamiona

Prve isporuke kreće početkom prosinca, a prva kompanija koja će prevoziti proizvode s Muskovim električnim kamionima bit će Pepsi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2022. / 11:59

Tesla Semi (Foto: Afp)

Nakon što je Elon Musk predstavio prvi Teslin kamion, brojne su velike kompanije prednaručile svoje modele, a jedna od njih bila je i Pepsi. Američka tvrtka naručila je 100 kamiona čija bi cijena trebala iznositi oko 180 tisuća dolara (iako bi konačna cijena zbog subvencija mogla biti do 40 tisuća dolara niža), a Elon Musk ovog je tjedna putem Twittera najavio kako je proizvodnja Tesla Semija počela i da prve isporuke Pepsiju kreću početkom prosinca.

Tesla Semi (Foto: AFP) Musk predstavio novi Teslin kamion i iznenadio sportskim automobilom

U slučaju Tesle i kamiona vrijedi poslovica “bolje ikad, nego nikad” jer je Pepsi kamione naručio još 2017. te je, prema tadašnjim planovima, proizvodnja trebala početi krajem 2019. S tri godine zakašnjenja tijekom kojih se svijet radikalno promijenio, ali promijenila se i automobilska industrija, prvi će Teslini kamioni početi prevoziti robu diljem SAD-a.

Tesla Semi (Foto: Afp)

Iz Pepsija su prije 5 godina komentirali kako su električne kamione naručili s ciljem smanjenja troškova goriva i emitiranja stakleničkih plinova jer se desetak posto njihovog cjelokupnog ugljičnog otiska odnosi upravo na transport.

Razvoj samog kamiona kasnio je dvije godine - dovršen je 2021., umjesto 2019. te su iz Tesle prošle godine objavili kako je sve spremno za proizvodnju Semija, no na kraju su ponovno morali pomaknuti svoje planove. Zbog situacije oko nestašica čipova i baterija, kao posljedica anomalija na tržištu tijekom pandemije koronavirusa, proizvodnja je ponovno odgođena za ovu godinu.

Slika nije dostupna Musk najavio velike stvari za sljedeću godinu: Počinje proizvodnja Cybertrucka, Roadstera i robota Optimus

Sada, prema Musku, odgoda više nema. Proizvodnja je počela, a za dva mjeseca će i prve isporuke te će biti zanimljivo vidjeti koliko su prvi kupci zadovoljni sa Semijem - koliki je njegov doseg i potrošnja u stvarnim uvjetima, a bit će zanimljivo vidjeti usporedbe ovog električnog vozila s klasičnim kamionima.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti